proizvođači tvrde da su im troškovi povećani

Porasla cena svinjetine u nekim radnjama, uzgajivači kažu da za to nema razloga

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

24.6.2021 08:08 Autor: Miljan Paunović 0

Porasla cena svinjetine u nekim radnjama, uzgajivači kažu da za to nema razloga Porasla cena svinjetine u nekim radnjama, uzgajivači kažu da za to nema razloga
Samo desetak dana od rasta cene tovnih svinja na tržištu, neki mesari iskoristili su priliku i za poskupljenje svinjetine u maloprodaji. Tako je u... Porasla cena svinjetine u nekim radnjama, uzgajivači kažu da za to nema razloga

Samo desetak dana od rasta cene tovnih svinja na tržištu, neki mesari iskoristili su priliku i za poskupljenje svinjetine u maloprodaji. Tako je u nekim radnjama od kraja prošle nedelje ova vrsta mesa bila skuplja i do 20 procenata, dok u pojedinim trgovinskim lancima tvrde da za sada neće menjati cenovnike, piše Politika.

Uzgajivači smatraju da ne postoji ekonomski razlog za poskupljenje jer su cene već mesecima održavane na višem nivou, iako su tovljenici bili jeftini. Nasuprot njima, proizvođači tvrde da su im troškovi porasli i da sada sirovinu nabavljaju po višoj ceni, ali da je teško prognozirati šta će dalje događati na tržištu.

Osnovno pitanje koje je pre nekoliko meseci postavio predsednik Unije stočara Srema i Mačve Zoran Erić, jeste „zašto bi potrošači plaćali kilogram svinjskog buta 450 ili 500 dinara u trenutku kada je cena ‘žive vage’ bila 120 dinara?“.

On je rekao da su u svemu ovome deblji kraj uz uzgajivače izvukli i potrošači, dok klaničarima i maloprodavcima „nije padalo na pamet da koriguju cene naniže kada su dolazili jeftino do mesa”.

Erić je napomenuo da je ta cena formirana još pre godinu dana kada je „živa vaga” bila od 160 do 180 dinara po kilogramu.

„Isto smatram i sada – da nema osnova za poskupljenje. Oni se vezuju za to da je poskupela cena žive vage, a zapravo vratila se na onaj neki stari nivo. Pitanje je da li je to proizvođačka cena budući da smo imali veliki rast cena žitarica. To se sada koristi kao razlog. Ni nas tovljače ova cene ne zadovoljava. Zašto meso nije bilo 300 dinara kada je ‘živa vaga’ bila 120 dinara“, kaže Erić.

On dodaje da je svinjski vrat bez kostiju u jednom trgovinskom lancu u utorak koštao 750 dinara po kilogramu što je, kako ističe, enormno poskupljenje.

I svetsko tržište svinjskog mesa u velikim je oscilacijama tako da je pitanje šta će se dalje sa cenom dešavati i u Srbiji.

Kako je nedavno preneo portal Agroklub, cene svinja na kineskom tržištu su pod velikim pritiskom zbog sve veće ponude, a u problemu su i glavni izvoznici svinjetine iz Evropske unije u tu zemlju.

Poslednja analiza pokazuje da je cena u Kini pala za više od 50 odsto od početka godine. Istovremeno, na berzi padaju i vrednosti deonica velikih proizvođača svinjskog mesa.

Ne očekuje se ni rast u drugoj polovini 2021. godine. Analitičari kažu da bi ovo moglo da znači da se završavaju zlatna vremena izvoza svinjskog mesa s vrlo visokim maržama iz EU u tu zemlju.

Kineska državna agencija pozvala je stočare da zadrže kapacitete za proizvodnju svinja na razumnom nivou. Ta odluka je usledila nakon što se pokazatelj troškova proizvodnje spustio daleko ispod tačke zarade poljoprivrednika, preneo je Reuters.

Tagovi
BIZNIS CENE

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...