ukupna vrednost dostigla najviši nivo od 2013. godine

Porasle stambene transakcije u Dubaiju za 50 odsto

BiznisInfrastrukturaNekretnineNovacSvetVesti

17.8.2021 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Porasle stambene transakcije u Dubaiju za 50 odsto Porasle stambene transakcije u Dubaiju za 50 odsto
Dubai je glavni pokazatelj značajnog porasta stambenih transakcija u drugom kvartalu 2021. godine, sa pozitivnim ishodom na tržištu i stalnim interesovanjem međunarodnih kupaca za... Porasle stambene transakcije u Dubaiju za 50 odsto

Dubai je glavni pokazatelj značajnog porasta stambenih transakcija u drugom kvartalu 2021. godine, sa pozitivnim ishodom na tržištu i stalnim interesovanjem međunarodnih kupaca za povećanje prodaje, prema najnovijem istraživanju vodeće međunarodne kompanije za nekretnine, Chestertons.

Podaci do kojih su došli u najnovijem Izveštaju o tržištu Observer: UAE za drugi kvartal 2021. godine, pokazali su da se ukupna vrednost stambenih transakcija u Dubaiju povećala za skoro 50 odsto po kvartalu (KoK) na 31,02 milijarde AED, u odnosu na 20,77 milijardi AED u prethodnom periodu, prenosi Emiratates New Agency.

Ukupna vrednost stambenih transakcija dostigla je najviši nivo od četvrtog kvartala 2013. godine, kada je prodaja stanova iznosila 31,67 milijardi AED. Obim stambenih transakcija iznosio je 14.426 jedinica, što je povećanje od 35,48 odsto u odnosu na prvi kvartal 2021. Završena prodaja imovine činila je 71 procenat ukupne vrednosti transakcije i 59 odsto obima u drugom kvartalu 2021. godine, dok se prodaja van plana još nije približila njihovom udelu pre pandemije.

Šef strateškog savetovanja Chestertons MENA, Kris Hobden (Chris Hobden)  izjavio je:

„S rezidencijalnim transakcijama na skoro rekordnim nivoima, povećano međunarodno interesovanje bilo je ključni faktor, budući da je Dubai u borbi protiv Covid-19 podržao potražnju kupaca nakon zaključavanja koju su privukle vizne reforme, kvalitet života emirata i relativno atraktivne cene.“ Prema njegovim rečima napredak se video u raspoloženju na tržištu među stanovnicima UAE ove godine, sa željom da kupuju pre predviđenog rasta cena, zajedno sa povoljnim hipotekarnim stopama i velikodušnim podsticajima za programere, podstičući prodaju.

Foto: Pixabay.com

U sektoru prodaje vila u Dubaiju, snažna potražnja krajnjih korisnika i stalni interes međunarodnih kupaca podržali su cene u drugom kvartalu 2021. godine. Kao rezultat toga, prosečne cene vila porasle su za 5,7 odsto K-o-K, podržavajući rast od 9,1 procenat G-o-G. Meadovs/The Springs su zabeležili najveći kvartalni rast od 6,6 odsto, sa prosečnim cenama, koje su dostigle 885 AED po kvadratnom metru, u odnosu na 830 AED po kvadratnom metru u prvom kvartalu 2021. godine.  

Na godišnjem nivou, Palm Jumeirah bila je jedina lokacija koja je zabeležila dvocifren rast, pri čemu su prosečne cene porasle za 12,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Lakes i The Meadovs/The Springs zabeležili su značajan dobitak od 8,7 procenta i 8,6 odsto, respektivno. U međuvremenu, cene stanova u Dubaiju zabeležile su skroman rast, sa prosečnim vrednostima koje su porasle za 0,8 procenata K-o-K, iako su performanse varirale po lokaciji, a cene su ostale 3,7 odsto ispod nivoa u drugom kvartalu 2020.

Views je zabeležio najveći kvartalni rast cena, od 5,3 odsto, sa prosečnim cenama od 1,085 AED po kvadratnom metru, u odnosu na 1,030 AED u prethodnom kvartalu. Cene u centru Dubaija porasle su za 4,5 procenata K-o-K. I Jumeirah Lake Tovers (JLT) i The Greens su zabeležili kvartalni rast cena od tri odsto, dostigavši 765 AED i 860 AED po kvadratnom metru. Godišnje su Downtown Dubai, The Views, The Green i Business Bai beležili rast cena od 4,4 odsto, 3,3, 2,9 i 0,3 procenta, respektivno, dok su sve ostale lokacije imale pad cena od 0,2 odsto na 12,4 G-o-G.

Na tržištu iznajmljivanja vila u Dubaiju, prosečne kirije porasle su za 2,6 odsto K-o-K, što je skroman rast od 2,3 procenta rasta koji je primećen u prvom kvartalu. Godišnje su zakupnine vila premašile njihov prosek u drugom kvartalu 2020. godine, sa povećanjem za 3,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Palm Jumeirah je zabeležio najveći rast kupovine vila, od 3,9 odsto K-o-K, a slede Jumeirah Golf Estates, Victory Heights i The Lakes, koji su zabeležili rast od 3,4 procenta, 3,1 i 3 odsto, respektivno. Sve ostale lokacije su zabeležile kvartalni rast između 1,6 odsto i 2,3 procenta. U međuvremenu, prosečne kupovine stanova u Dubaiju zabeležile su skroman pad u odnosu na drugi kvartal, sa stalnim preferencijama kupaca vila, zajedno sa dugotrajnom viškom ponude, čime se vrši pritisak na sekundarne lokacije. Kupovine stanova u proseku su pale za 0,5 odsto i ostale su 8,7 procenata ispod nivoa u drugom kvartalu 2020.

Međutim, Downtown Dubai je zabeležio blagi rast prosečnih zakupnina, od 1,7 odsto K-o-K, zatim Dubai Marina sa 1,5 odsto i JLT sa 1,1 procenat. DIFC je zabeležio najveći kvartalni pad od 3,4 odsto, a slede Discoveri Gardens sa 2,8 procenata. I Silicon Oasis Dubai i Dubailand zabeležili su pad od 2,5 odsto K-o-K.

„Iako očekujemo da će se iznajmljivanje stanova suočavati sa kontinuiranim pritiskom na srednji rok, poboljšanja nivoa zaposlenosti koja su uočena u drugom kvartalu, zajedno sa nastavkom korišćenja vize za daljinski rad UAE, trebala bi poslužiti kao podrška potražnji“, zaključio je Hobden.

Dubai Marina, Motor City, Business Bai i International City postigli su umerenija poskupljenja od 2,2 odsto, 1,8, 1,5 i 0,7 procenata. Sve ostale lokacije beleže kvartalne padove od jedan do 5,1 odsto. Dubailand je zabeležio najoštriji kvartalni pad, sa 5,1 odsto na 590 AED po kvadratnom metru, a slede ga Discoveri Gardens, sa 2,6 procenata, na 483 AED po kvadratnom metru, piše Emiratates New Agency.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...