ULIVANJE KRIPTOVALUTA U LEGALNE TOKOVE U SAD

Poreska uprava će pratiti transakcije više od 10.000 dolara

NovacPoreziPreduzetnikSvetVesti

21.5.2021 13:36 Autor: Vladimir Jokanović 0

Poreska uprava će pratiti transakcije više od 10.000 dolara Poreska uprava će pratiti transakcije više od 10.000 dolara
Američko Ministarstvo finansija saopštilo je u četvrtak da će zahtevati da se svaki prenos kriptovaluta u vrednosti višoj od 10.000 dolara prijavi Poreskoj upravi.... Poreska uprava će pratiti transakcije više od 10.000 dolara

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je u četvrtak da će zahtevati da se svaki prenos kriptovaluta u vrednosti višoj od 10.000 dolara prijavi Poreskoj upravi. Kriptovalute već predstavljaju značajan problem, jer omogućavaju ilegalne aktivnosti, uključujući i utaju poreza, ocenilo je ministarstvo.

U izveštaju se navodi da će, iako su transakcije kriptovaluta mali deo poslovnih transakcija u SAD, obavezno izveštavanje o velikim kriptotransakcijama pomoći „umanjivanju podsticaja i mogućnosti za prebacivanje prihoda iz novog režima izveštavanja o informacijama“, prenosi The Verge.

Ministarstvo finansija iznelo je nekoliko smernica za povećanje poreskih prihoda, koja pored novog predloga praćenja transakcija u kriptovalutama, uključuje i nove zahteve za izveštavanje i veliko povećanje budžeta Poreske uprave.
U osnovi ovih predloga je posvećenost revitalizaciji poreske primene, navedeno je u izveštaju.

„Rad na smanjenju poreske praznine odražava posvećenost ukidanju našeg dvostepenog poreskog sistema u kojem većina američkih radnika plaća svoje pune obaveze, dok oni sa visokim prihodima iz netransparentnih izvora, često to ne čine“, stoji u izveštaju.

Kancelarija za poreske analize Ministarstva finansija procenila je da će se predloženim unapređenjima omogućiti prikupljanje dodatnih 700 milijardi dolara poreskog prihoda u narednih deset godina i još 1.600 milijardi u sledećih deset godina. Za mnoge od promena koje su predložene u izveštaju biće potrebna saglasnost Kongresa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...