U planu prodaja kultnog sportskog automobilskog brenda

Porsche dostiže vrednost cele Volkswagen Group

AutomobiliBerzaBiznisNovacSvetVesti

29.8.2022 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Porsche dostiže vrednost cele Volkswagen Group Porsche dostiže vrednost cele Volkswagen Group
Inicijalna javna ponuda marke Porsche koja posluje u okviru Volkswagen Group, prema Bloombergu, mogla bi se dogoditi već u septembru jer je poznati proizvođač... Porsche dostiže vrednost cele Volkswagen Group

Inicijalna javna ponuda marke Porsche koja posluje u okviru Volkswagen Group, prema Bloombergu, mogla bi se dogoditi već u septembru jer je poznati proizvođač sportskih automobila prikupio interes ulagača koji planiraju da kupe akcije.

Porsche Automobil Holding SE je kompanija kotirana na berzi koja drži 53,3 odsto običnih akcija Volkswagena, prenosi Seebiz.

Porsche AG je entitet koji proizvodi automobile pod svojom poznatom markom. Planirano je da kompanija Porsche AG prikuplja novac prodajom akcija. Volkswagen će verovatno zadržati deo u proizvođaču kultnih sportskih automobila.

Inicijalna javna ponuda je jedan od potencijalnih načina za prikupljanje značajnih sredstava za Volkswagenove investitore.

Zajedno s Porscheom, Volkswagen među ostalima proizvodi Lamborghini, Bugatti i Bentley.

Luksuzni automobilski brendovi mnogo atraktivniji za investitore

Marke sportskih automobila mogu postići veće vrednosti od tradicionalnih proizvođača automobila.

Prikupljanje ponuda predviđeno je za septembar, prema Bloombergu, a procena je da bi se moglo prikupiti 60 do 85 milijardi dolara. Poređenja radi, Volkswagen ima tržišnu kapitalizaciju od oko 85 milijardi dolara, tako da je gornja granica raspona vrednosti Porschea ista kao i celokupna procena za VW ovih dana.

Ferrari ima tržišnu kapitalizaciju od otprilike 37 milijardi dolara. Isporučio je oko 11.000 automobila u 2021. godini, što je prema proceni oko 3,3 miliona dolara po automobilu. Porsche je iste godine isporučio oko 300.000 automobila.

Na 85 milijardi dolara akcije Porschea bile bi procenjene na oko 280.000 dolara po automobilu. VW je isporučio više od 7,7 miliona automobila. Procenjen je na oko 11.000 dolara po prodanom automobilu

  • kaćica

    29.8.2022 #1 Author

    Preskup je auto cisto bacanje para.

    Odgovori

  • MIKA13

    2.4.2023 #2 Author

    Mislim da svakako ima i boljih automobila

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...