više puta se sukobljavao sa sindikatima, ulagao velike napore za elektrifikaciju vozila

Volkswagen smenio generalnog direktora

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

23.7.2022 11:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Volkswagen smenio generalnog direktora Volkswagen smenio generalnog direktora
Ključni akcionari Volkswagen (VW) AG VOV udružili su snage sa predstavnicima radnika kako bi smenili glavnog izvršnog direktora Herberta Disa (Herbert Dies), koji je... Volkswagen smenio generalnog direktora

Ključni akcionari Volkswagen (VW) AG VOV udružili su snage sa predstavnicima radnika kako bi smenili glavnog izvršnog direktora Herberta Disa (Herbert Dies), koji je u trenutku ove odluke ulagao napore da se nemačka auto-kompanija pretvori u vrhunskog proizvođača električnih vozila.

Disa će naslediti Oliver Blum (Oliver Blume), izvršni direktor VW-ovog proizvođača sportskih automobila Porsche AG i dugogodišnji saveznik porodice Porše-Pič (Porsche-Piech) koja kontroliše većinu VW glasačkih prava, piše Wall Street Journal.

Blum će zadržati svoj posao upravljanja Porscheom, koji je planiran za inicijalnu javnu ponudu ove jeseni. Dis se više puta sukobljavao sa sindikatima, koji imaju polovinu mesta u nemačkom ekvivalentu upravnog odbora kompanije. Do sada je zadržao podršku porodice, naslednika pronalazača VW Bube Ferdinanda Poršea (Ferdinanda Porsche).

Dis je obavešten oko podneva u četvrtak da su glavni akcionari kompanije i predstavnici radnika odlučili da ga smene. Širi nadzorni odbor je za odluku saznao na sednici.

Iznenadno smjenjivanje dolazi nakon obnovljenih unutrašnjih sukoba oko sporog napretka u razvoju osnovnog softvera za novu generaciju električnih vozila kompanije. Kašnjenja su dovela do odlaganja lansiranja nekih modela, što je izazvalo sumnju u porodici Poršeovih u pogledu sposobnosti Disa da ispuni svoja obećanja, rekli su ljudi upoznati sa situacijom.

Dis je postao najnoviji „slučaj“ u dugom nizu lidera koji je napustio poziciju zbog neslaganja između kontrolne porodice akcionara proizvođača, sindikata i nemačke pokrajine Donja Saksonija koja drži značajan udeo u VW, piše Bloomberg.

„Herbert Dis je strateški usmerio Volkswagwn grupu ka elektromobilnosti“, rekli su Volfgang Porše (Wolfgang Porsche) i Hans-Mišel Pič (Hans-Michel Piech), lideri porodice sa većinskim pravom glasa u VW-u, u zajedničkoj izjavi. „Njegova je posebna zasluga što je Volkswagen grupa danas u jakoj poziciji za dalju transformaciju.

Dis je angažovan iz BMW AG-a 2015. godine. Smatra se da je pokrenuo najveće napore elektrifikacije među starim proizvođačima automobila, dobijao je i pohvale od šefa kompanije Tesla Inc. Ilona Maska (Elon Musk).

 • kaćica

  23.7.2022 #1 Author

  Svuda neke promene verovarno ce doci bolji.

  Odgovori

 • Ceca

  23.7.2022 #3 Author

  Bice bolje

  Odgovori

 • MAJALG

  24.7.2022 #4 Author

  Mozda postoji i pozadina price koju necemo nikada saznazi za smenu genrralnog direktotra wv-a.

  Odgovori

  • Ika

   24.7.2022 #5 Author

   Sigurno ima pozadina te price

   Odgovori

 • Milovan94

  24.7.2022 #6 Author

  Ako neko ne radi dobro svoj posao treba ga smeniti

  Odgovori

 • SNEZANA

  24.7.2022 #8 Author

  Nadam se da je ta smena opravdana

  Odgovori

 • GOCA BG

  24.7.2022 #9 Author

  Svi su zamenljivi…

  Odgovori

 • MAJA

  24.7.2022 #10 Author

  Svako je smenjiv i zamenjiv

  Odgovori

 • LUKA

  24.7.2022 #11 Author

  Nesto se tu krije

  Odgovori

 • ZVE84

  24.7.2022 #12 Author

  Apsolutno nepotrebna elektrifikacija vozila…

  Odgovori

 • DANIJELA

  24.7.2022 #13 Author

  Nadam se da ce kompaniju voditi strucna lica.

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  26.7.2022 #14 Author

  Svako ima svoj rok…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...