više puta se sukobljavao sa sindikatima, ulagao velike napore za elektrifikaciju vozila

Volkswagen smenio generalnog direktora

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

23.7.2022 11:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Volkswagen smenio generalnog direktora Volkswagen smenio generalnog direktora
Ključni akcionari Volkswagen (VW) AG VOV udružili su snage sa predstavnicima radnika kako bi smenili glavnog izvršnog direktora Herberta Disa (Herbert Dies), koji je... Volkswagen smenio generalnog direktora

Ključni akcionari Volkswagen (VW) AG VOV udružili su snage sa predstavnicima radnika kako bi smenili glavnog izvršnog direktora Herberta Disa (Herbert Dies), koji je u trenutku ove odluke ulagao napore da se nemačka auto-kompanija pretvori u vrhunskog proizvođača električnih vozila.

Disa će naslediti Oliver Blum (Oliver Blume), izvršni direktor VW-ovog proizvođača sportskih automobila Porsche AG i dugogodišnji saveznik porodice Porše-Pič (Porsche-Piech) koja kontroliše većinu VW glasačkih prava, piše Wall Street Journal.

Blum će zadržati svoj posao upravljanja Porscheom, koji je planiran za inicijalnu javnu ponudu ove jeseni. Dis se više puta sukobljavao sa sindikatima, koji imaju polovinu mesta u nemačkom ekvivalentu upravnog odbora kompanije. Do sada je zadržao podršku porodice, naslednika pronalazača VW Bube Ferdinanda Poršea (Ferdinanda Porsche).

Dis je obavešten oko podneva u četvrtak da su glavni akcionari kompanije i predstavnici radnika odlučili da ga smene. Širi nadzorni odbor je za odluku saznao na sednici.

Iznenadno smjenjivanje dolazi nakon obnovljenih unutrašnjih sukoba oko sporog napretka u razvoju osnovnog softvera za novu generaciju električnih vozila kompanije. Kašnjenja su dovela do odlaganja lansiranja nekih modela, što je izazvalo sumnju u porodici Poršeovih u pogledu sposobnosti Disa da ispuni svoja obećanja, rekli su ljudi upoznati sa situacijom.

Dis je postao najnoviji „slučaj“ u dugom nizu lidera koji je napustio poziciju zbog neslaganja između kontrolne porodice akcionara proizvođača, sindikata i nemačke pokrajine Donja Saksonija koja drži značajan udeo u VW, piše Bloomberg.

„Herbert Dis je strateški usmerio Volkswagwn grupu ka elektromobilnosti“, rekli su Volfgang Porše (Wolfgang Porsche) i Hans-Mišel Pič (Hans-Michel Piech), lideri porodice sa većinskim pravom glasa u VW-u, u zajedničkoj izjavi. „Njegova je posebna zasluga što je Volkswagen grupa danas u jakoj poziciji za dalju transformaciju.

Dis je angažovan iz BMW AG-a 2015. godine. Smatra se da je pokrenuo najveće napore elektrifikacije među starim proizvođačima automobila, dobijao je i pohvale od šefa kompanije Tesla Inc. Ilona Maska (Elon Musk).

  • kaćica

    23.7.2022 #1 Author

    Svuda neke promene verovarno ce doci bolji.

    Odgovori

  • Ceca

    23.7.2022 #3 Author

    Bice bolje

    Odgovori

  • MAJALG

    24.7.2022 #4 Author

    Mozda postoji i pozadina price koju necemo nikada saznazi za smenu genrralnog direktotra wv-a.

    Odgovori

    • Ika

      24.7.2022 #5 Author

      Sigurno ima pozadina te price

      Odgovori

  • Milovan94

    24.7.2022 #6 Author

    Ako neko ne radi dobro svoj posao treba ga smeniti

    Odgovori

  • SNEZANA

    24.7.2022 #8 Author

    Nadam se da je ta smena opravdana

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.7.2022 #9 Author

    Svi su zamenljivi…

    Odgovori

  • MAJA

    24.7.2022 #10 Author

    Svako je smenjiv i zamenjiv

    Odgovori

  • LUKA

    24.7.2022 #11 Author

    Nesto se tu krije

    Odgovori

  • ZVE84

    24.7.2022 #12 Author

    Apsolutno nepotrebna elektrifikacija vozila…

    Odgovori

  • DANIJELA

    24.7.2022 #13 Author

    Nadam se da ce kompaniju voditi strucna lica.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    26.7.2022 #14 Author

    Svako ima svoj rok…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.