manjak radnika i snažna inflacija veliki izazov

Portugalski turizam još hvata korak sa pretpandemijskim nivoom

BiznisEUPoslovanjeTurizamU fokusuVesti

15.7.2022 09:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Portugalski turizam još hvata korak sa pretpandemijskim nivoom Portugalski turizam još hvata korak sa pretpandemijskim nivoom
Portugal je u maju ove godine posetilo preko milion i po turista, nasuprot prošloj godini kada ih je bilo svega 274.000, tokom važenja protivepidemijskih... Portugalski turizam još hvata korak sa pretpandemijskim nivoom

Portugal je u maju ove godine posetilo preko milion i po turista, nasuprot prošloj godini kada ih je bilo svega 274.000, tokom važenja protivepidemijskih mera.

U poređenju sa majem 2019. godine, njihov broj je manji za 8,3 odsto, a najveći udeo, njih 16 odsto činili su gosti iz Velike Britanije, nakon čega sledi Francuska, sa 11,5 odsto, prenosi Reuters.

U poslednje vreme raste i broj dolazaka gostiju iz SAD, koji se s udelom od 10 odsto našao na trećem mestu, zajedno sa Nemačkom i susednom Španijom.

Tokom maja meseca, hotelijerski sektor je zabeležio ukupan prihod od 456,1 milion evra, što je 3,6 puta više nego u istom mesecu 2021. godine.

Domaći turisti ostvarili su 1,8 miliona noćenja, a strani 4,7 miliona, prenosi Reuters.

Portugalska hotelijerska organizacija AHP saopštila je da se turizam u Portugalu oporavlja brže nego u drugim evropskim zemljama, najviše zahvaljujući udaljenosti od ratom pogođene Ukrajine i percepciji da je ova zemlja sigurno mesto.

Ipak, kao i u većini drugih evropskih zemalja, sektor turizma u Portugalu suočava se s istim izazovima -manjkom radnika i snažnom inflacijom, piše Reuters.

Inače, pre pandemije korona virusa turistički sektor je bio zaslužan za gotovo 15 odsto portugalskog BDP-a. Upravo je turizam bio među glavnim pokretačima oporavka privrede od dužničke krize u periodu od 2010. do 2014. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...