POSLANICI U SREDU O UKIDANJU VANREDNOG STANJA Na dnevnom redu i zakon o usvojenim uredbama

IzdvajamoSrbijaVesti

5.5.2020 11:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

POSLANICI U SREDU O UKIDANJU VANREDNOG STANJA Na dnevnom redu i zakon o usvojenim uredbama POSLANICI U SREDU O UKIDANJU VANREDNOG STANJA Na dnevnom redu i zakon o usvojenim uredbama
Poslanici Skupštine Srbije razmatraće u sredu, 6. maja, vladin Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja, kao i predlog zakona o važenju uredbi koje su... POSLANICI U SREDU O UKIDANJU VANREDNOG STANJA Na dnevnom redu i zakon o usvojenim uredbama

Poslanici Skupštine Srbije razmatraće u sredu, 6. maja, vladin Predlog odluke o ukidanju vanrednog stanja, kao i predlog zakona o važenju uredbi koje su donete tokom vanrednog stanja. Sednica će se održati u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu, sa početkom u 10 časova.

Parlament će razmatrati Predlog zakona o važenju uredbi koje je Vlada Srbije, uz supotpis predsednika Republike donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila, a koji je podnela Vlada Republike Srbije.

U Predlogu odluke o ukidanju vanrednog stanja se navodi da je aktivnostima nadležnih zdravstvenih organizacija i državnih organa na teritoriji Srbije uspostavljen aktivni epidemiološki nadzor nad oboljenjem Covid-19 u cilju sprovođenja preventivnih i protivepidemijskih mera u kontroli širenja korona virusa.

Kao rezultat primene mera došlo je do usporenja epidemijskog toka i stvaranja uslova za postepeno sticanje kolektivnog imuniteta. U takvim kontrolisanim uslovima širenja infekcije došlo je do pada intenziteta aktivnosti virusa.

„Imajući na umu navedene činjenice, Covid-19 više se ne može smatrati oboljenjem od javno-zdravstvenog značaja koje predstavlja opasnost najvišeg stepena rizika po državu i građane, pa su predsednik Republike i predsednik Vlade zajednički ocenili da su prestali uslovi zbog kojih je proglašeno vanredno stanje i odlučili da, u skladu sa Zakona o odbrani, podnesu predlog Narodnoj skupštini da donese odluku o ukidanju vanrednog stanja“, navodi se u obrazloženju.

U predlogu zakona o važenju uredbi, navodi se da će nadležne izborne komisije 11. maja doneti rešenje o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i odbornike skupština opština i gradova.

„Zadužuju se nadležne izborne komisije da obezbede i čuvaju postojeću izbornu dokumentaciju do nastavka sprovođenja izbornih radnji i izbora i da utvrde nove rokove za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora u skladu sa vremenom nastavka sprovođenja izbornih radnji“, stoji u Predlogu zakona.

Vanredno stanje u Srbiji je zbog epidemije korona virusa uvedeno 15. marta. Skupština je odluku o uvođenju vanrednog stanja potvrdila 29. aprila. Predsednik Srbije Aleksandra Vučić je u ponedeljak, 4. maja, saopštio da će izbori, koji su bili zakazani za 26. april, biti održani 21. juna.

  • Rada

    5.5.2020 #1 Author

    Da… Vreme je da se sve polako vrati u normalu.

    Odgovori

  • sanja

    5.5.2020 #2 Author

    Nadajmo se da ce i drzava biti odgovorna kao i njeni gradjani.

    Odgovori

  • Ivona V

    8.5.2020 #3 Author

    Konacno!

    Odgovori

  • Lolek

    13.3.2022 #4 Author

    bilo je delotvorno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...