Ukupna vrednost investicije 77 miliona dinara

Posle 30 godina rešen problem deponije u Trsteniku

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

1.9.2022 12:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Posle 30 godina rešen problem deponije u Trsteniku Posle 30 godina rešen problem deponije u Trsteniku
Nesanitarna deponija „Osaonica“ je, prema rečima ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović, nakon 30 godina sanirana i rekultivisana, a komunalni otpad na ovoj lokaciji... Posle 30 godina rešen problem deponije u Trsteniku

Nesanitarna deponija „Osaonica“ je, prema rečima ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović, nakon 30 godina sanirana i rekultivisana, a komunalni otpad na ovoj lokaciji sada se odlaže u skladu sa standardima.

Ministarka je u sredu tokom obilaska deponije u Trsteniku istakla da je resorno ministarstvo izdvojilo sredstva za zatvaranje, sanaciju i rekultivaciju stare deponije i izgradnju sanitarne kasete. Ukupna vrednost investicije je, kako se navodi, 77 miliona dinara (oko 656.000 evra), piše na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

„Danas možemo da se uverimo da se komunalni otpad iz Trstenika pravilno odlaže na sanitarnu deponiju koja je opremljena i postrojenjem za preradu procednih voda. Opština će odlagati otpad na ovoj lokaciji sve dok se ne steknu uslovi da se Trstenik priključi regionalnom sistemu za upravljanje otpadom, čija se izgradnja u budućnosti planira u Kraljevu“, izjavila je Vujović.

Ona je dodala da je rešavanje pitanja upravljanja otpadom širom Srbije jedan od prioriteta, kao i da se na tome sistemski radi. Ministarka je podsetila da su u prethodne dve godine očišćene brojne divlje deponije, a da je zatvoreno, sanirano i rekultivisano više nesanitarnih deponija širom Srbije. Kako je naglasila, nesanitarna smetlišta predstavljaju višedecenijske ekološke probleme u Srbiji.

„Rešavanje pitanja deponije ‘Osaonica’ jedan je od najznačajnih zelenih projekata, ali ne i jedini koji je realizovan u Trsteniku. Naime, prošle godine je u saradnji sa lokalnom samoupravom sproveden projekat ozelenjavanja na 26 lokacija u ovoj opštini. Uklonjena je i velika količina istorijskog otpada iz nekadašnje Prve Petoletke, a ove godine se sufinansira i poslednja faza projekta sanacije i zaštite zemljišta kod izvorišta“, istakla je Vujović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...