POSLE SPORAZUMA O OGRANIČENJU PROIZVODNJE Da li je dogovor spas za naftno tržište?

SvetVesti

14.4.2020 17:22 Autor: Vladimir Jokanović 0

POSLE SPORAZUMA O OGRANIČENJU PROIZVODNJE Da li je dogovor spas za naftno tržište? POSLE SPORAZUMA O OGRANIČENJU PROIZVODNJE Da li je dogovor spas za naftno tržište?
Kjučno pitanje koje se postavlja nakon postizanja „istorijskog dogovora“ država iz organizacija OPEC i G20 o ogranučenju dnevne proizvodnje nafte je – da li... POSLE SPORAZUMA O OGRANIČENJU PROIZVODNJE Da li je dogovor spas za naftno tržište?

Kjučno pitanje koje se postavlja nakon postizanja „istorijskog dogovora“ država iz organizacija OPEC i G20 o ogranučenju dnevne proizvodnje nafte je – da li će to spasiti globalno naftno tržište? Teško je od relevantnih izvora čuti pozitivan odgovor, jer trenutni pokazatelji ne ukazuju na oporavak tržišta. Cene nafte su najniže za poslednjih 18 godina, problemi njenog gomilanja i skladištenja rastu, a potražnja za naftom je u slobodnom padu.  

Prekomerna proizvodnja potrajaće do 1. maja, kada će pomenuti sporazum stupiti na snagu, a onda će biti smanjena za desetinu, odnosno 9,7 milona barela dnevno. U međuvremenu više država, uključujući SAD, najavilo je postepeno otvaranje karantina i povratak zaposlenih na radna mesta u različitim industrijama, što bi trebalo da poveća potražnju za naftom.

Rodžer Divan (Roger Diwan) iz londonske konsultantske kuće IHS Markit, rekao je za Financial Times da je sporazumom okončan „agresivni rat cenama“, ali da njime „nisu otklonjene nevolje sa kojima će se tržišta verovatno suočiti u maju i junu“. Prema rečima Bila Farena Prajsa (Bill Farren Price) iz kanadske kompanije RS Energy Group, tržište će odlučiti da li će verovati da će zemlje OPEC i Rusija poštovati sporazum.

Neimenovani izvor FT iz OPEC rekao je da prognozira da će sporazum početi da se krši kada cene nafte budu porasle. „Čim cene budu porasle, proizvođači se neće moći uhvatiti ni za glavu, ni za rep“, naveo je izvor. Uprkos istorijskim razmerama sporazuma koji je okupio 23 države, kolaps globalne potražnje i dalje je prevelik – u SAD oko 50 procenata, a oko 30 odsto ukupne količine, što je ekvivalentno zbirnoj proizvodnji država OPEC.

Analitičari lista Financial Times proglasili su još u martu aktuelnu naftnu krizu „najgorom u poslednjih 100 godina“, jer je potražnja za gorivom opala kao nikada pre. Cene nafte u utorak 14. aprila blago su pale u odnosu na prethodni dan, pa se za barel sirove nafte Brent plaća 31,35 dolara (- 0,39 odsto), a za WTI 21,56 (- 0,85 odsto).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...