Odlazak u istoriju posle 75 godina

Poslednji let kompanije Alitalia

BiznisEUVesti

15.10.2021 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Poslednji let kompanije Alitalia Poslednji let kompanije Alitalia
Poletanjem iz Sardinije i sletanjem na matični aerodrom Rim-Fjumićino sinoć u 23:10 časova, Alitalia je ispisala poslednju stranicu svoje bogate istorije duge 75 godina.... Poslednji let kompanije Alitalia

Poletanjem iz Sardinije i sletanjem na matični aerodrom Rim-Fjumićino sinoć u 23:10 časova, Alitalia je ispisala poslednju stranicu svoje bogate istorije duge 75 godina. Nju će zameniti nova državna avio-kompanija ITA, koja treba da počne s radom danas.

Alitalia, čije je ime decenijama bilo vezivano za italijanski ekonomski bum posle Drugog svetskog rata, gubila je novac od 2008. godine da bi 2017. godine otišla u stečaj i bila stavljena pod stečajnu upravu.

Korona mere ograničenja putovanja avionom dodatno su povećale probleme kompanije Alitalia, a 25. avgusta ove godine ona je i definitivno prekinula prodaju avio-karata.

Evropska komisija je u septembru dala odobrenje novom italijanskom avio-prevozniku ITA (Italia Trasporto Aereo) i odlučila da novu kompaniju ne tereti za 900 miliona evra nezakonite državne pomoći koju je njen prethodnik primio 2017. godine.

Mada pojedini mediji izveštavaju da brend Alitalia možda neće zamreti i da je na pomolu neki dogovor, inicijalna aukcija za prodaju ovog brenda nije privukla nijednu ponudu, a ITA je ocenila da je početna cena previsoka.

Alitalia je bila treća najveća evropska avio-kompanija krajem 1960-ih, posle British Airways i Air France. Od početnih 10.000 prevezenih putnika 1947. godine, ta cifra je narasla na 25 miliona putnika godišnje 1990-ih.

Alitalia je bila prva avio-kompanija na svetu koja je prevozila papu, papskim avionom poznatim pod imenom Shepherd One (Prvi pastir). Četiri pape su letele avionom Alitalije u više od 170 zemalja na svim kontinentima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...