Do sada apliciralo više od 3.000 kompanija

Poslodavci imaju još sedam dana za prijavu na konkurs „Moja prva plata“

BiznisBolji posaoSrbijaVesti

15.9.2022 12:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Poslodavci imaju još sedam dana za prijavu na konkurs „Moja prva plata“ Poslodavci imaju još sedam dana za prijavu na konkurs „Moja prva plata“
Poslodavci u Srbiji imaju još sedam dana da konkurišu za program podrške „Moja prva plata“ i do 22. septembra oglase radne pozicije na kojima... Poslodavci imaju još sedam dana za prijavu na konkurs „Moja prva plata“

Poslodavci u Srbiji imaju još sedam dana da konkurišu za program podrške „Moja prva plata“ i do 22. septembra oglase radne pozicije na kojima će, uz subvencije države, osposobljavati mlade kandidate za posao uz mogućnost da ih nakon devet meseci obuke prime u radni odnos.

Od početka trećeg ciklusa, prijavilo se više od 3.621 kompanija koje su oglasile 5.839 radnih mesta i traže preko 8.000 kandidata za te pozicije. Prijava mladih do 30 godina, sa završenom srednjom školom, visokim obrazovanjem ili na završnoj godini studija koji žele da kroz ovaj program steknu prvo radno iskustvo, počinje 3. oktobra i traje do kraja meseca.

Kako navode iz Privredne komore Srbije, novembar je rezervisan za razgovore i povezivnje kandidata sa komanijama, najpre iz privatnog, a potom i iz javnog sektora, a početak obuke očekuje se najkasnije u drugoj polovini decembra.

„Ovo je treći ciklus programa ‘Moja prava plata’, kreiran u partnerstvu kompanija, mladih i države. Programom rešavamo problem sa kojim su se mladi godinama suočavali, a to je da poslodavci žele da zaposle osobe sa radnim iskustvom, jer je proces uvođenja u posao skup i dugotrajan. Zbog toga, država finansira prvih devet meseci njihovog rada čime su poslodavci visoko motivisani da uključe mlade, koji u velikom broju nakon programa ostaju u radnom odnosu kod tih poslodavaca. Krajnji cilj nam je da nema nijedne mlade osoba na tržištu rada bez radnog iskustva“, ističe Vukašin Grozdić, savetnik predsednice Vlade Srbije.

Foto: UMPS

Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije (PKS) podseća da za ovaj program mogu konkurisati preduzetnici, predstavnici mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća, odnosno svi društveno odgovorni poslodavci koji planiraju da ojačaju i podmlade svoje timove. „Ovo je odlična prilika da se pomogne mladima bez radog iskustva da se osposobe za posao, ali i kompanijama da reše problem nedostatka kadrova“, navodi predstavnica PKS.

Ističe da je više od po 5.000 poslodavaca u prva dva ciklusa, primilo čak 18.000 mladih na osposobljavanje za rad u protekle dve godine. Od ukupnog broja mladih uključenih u prvi ciklus programa, 42,2 odsto se zaposlilo u kompanijama u kojima su bili u okviru programa „Moja prva plata“, dok drugi ciklus još traje.

U programu mogu učestvuju svi poslodavci nezavisno od veličine i grane privrede u kojoj posluju, a praksa je pokazala da su do sada najzastupljenija zanimanja u oblasti trgovine, administracije, prerađivačke industrije, prava i ekonomije.

Tokom devet meseci trajanja „Moje prve plate“ kandidati sa srednjim obrazovanjem primaće od države novčanu naknadu 25.000 dinara i 30.000 sa visokim obrazovanjem. Sredstva se isplaćuju direktno korisnicima, preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a poslodavci mogu da isplate i dodatni novac.

Program „Moja prva plata“ realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku PKS, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Sve prijave se podnose putem portala https://mojaprvaplata.gov.rs/.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...