Zaposlenje moguće bez radne dozvole

Otvoreni Balkan bi trebalo da nadomesti manjak sezonskih radnika u poljoprivredi

AgrobiznisAnalizaBiznisBolji posaoU fokusu

29.8.2022 12:56 Autor: Ljiljana Begović 8

Otvoreni Balkan bi trebalo da nadomesti manjak sezonskih radnika u poljoprivredi Otvoreni Balkan bi trebalo da nadomesti manjak sezonskih radnika u poljoprivredi
Dogovor Srbije, Albanije i Severne Makedonije da u okviru inicijative Otvoreni Balkan pojednostave pristup tržištu rada za građane tri države važiće i za sezonske... Otvoreni Balkan bi trebalo da nadomesti manjak sezonskih radnika u poljoprivredi

Dogovor Srbije, Albanije i Severne Makedonije da u okviru inicijative Otvoreni Balkan pojednostave pristup tržištu rada za građane tri države važiće i za sezonske radnike. To će biti i najveći benefit sporazuma, jer se očekuje da upravo sezonci budu najčešći korisnici novog sistema, mnogo više nego radnici koji budu u susednim zemljama tražili posao „za stalno“, piše u najnovijem izveštaju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Institucije tri države uveliko rade na upostavljanju Open Balkan ID broja, koji će služiti za elektronsku identifikaciju radnika. Na osnovu ID broja građani će se prijavljivati za usluge eUprave na portalima Srbije, Albanije i Severne Makedonije, kako bi dobili elektronsko odobrenje za slobodan pristup tržištu rada. Nakon toga, moći će da nalaze zaposlenje bez potrebe pribavljanja radne dozvole.

“Otvoreni Balkan najviše će značiti sezonskim radnicima u poljoprivredi, jer je u sve tri države ovaj sektor veoma važan. U Makedoniji zaposleni u agraru učestvuju sa oko 16 odsto u ukupnoj zaposlenosti, u Srbiji sa oko 17 procenata, a u Albaniji čak 38 odsto. Ne postoje pouzdani podaci o broju sezonaca, ali procene do kojih smo došli pokazuju da u Srbiji i do 80.000 ljudi obavlja sezonske poslove u poljoprivredi, u Albaniji najmanje 18.500, a u Makedoniji barem 15.000, što znači da bi ovaj sistem bio dostupan za više od 100.000 građana”, kaže izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Manjak sezonskih radnika u Srbiji je prisutan godinama unazad. Agroanalitičar Branislav Gulan smatra da je iz tog razloga inicijativa Otvoreni Balkan dobra jer može da vrati na stare staze prerađivačku industriju.

“Dobro je što je osnovan Otvoreni Balkan. Samo ime govori da se otvaraju granice, a radnika nema dovoljno nigde u celoj Evropi. Radnici su potrebni kako domaćim, tako i stranim kompanijama koje donose direktne investicije koje su poslednjih godina 3,5 milijardi dolara godišnje. Eto nama šanse da vratimo prerađivačku industriju u Srbiju”, ističe naš sagovornik.

Foto: Pixabay.com

Gulan kao primer nedostatka radnika u srpskim selima navodi slučaj domaće kompanije “Nedeljković”, koja se bavi prerađivačkom industrijom, odnosno tovom i prodajom svinjskog mesa.

“Da su nam strani radnici potrebni najboji primer su mesna i prerađivačka industrija. U selu Đašinci u kojoj posluje kompanija „Nedeljković“, kao i u okolnim mestima nije bilo zainteresovanih radnika za posao u firmi. Vlasnici su problem rešili tako što su kupili i obnovili stare zapuštene seoske kuće, doveli radnike iz Turske kojima su dali stan, hranu i veoma prikladnu platu”, navodi Gulan i dodaje da je ovakvih primera sve više u Srbiji.

“Dolazak novih radnika je dobrobit inicijative Otvoreni Balkan, međutim bilo bi dobro da se taj program i proširi, jer bi bilo bolje svima. U takvom zapošljavanju svi imaju svoju računicu”, ocenjuje Branislav Gulan.

Iz NALED-a kada je reč o ovoj inicijativi kažu da je Srbija najdalje odmakla u regionu kada je reč o uređivanju sezonskog zapošljavanja.

Poslodavci u našoj zemlji, zahvaljujući elektronskoj prijavi, imaju samo jedan korak da angažuju sezonskog radnika i nemaju kontakt s institucijama, dok je u okruženju potrebno pet do šest koraka.

Prijava u Srbiji traje manje od 10 minuta, u Albaniji sat vremena, a u većini ostalih zemalja i do dva sata. To utiče i na prateće troškove angažovanja jednog radnika, poput potrošnje papira i štampanja ugovora, koji su kod nas u proseku 0,5 evra, u Albaniji tri evra, a najviši su u Makedoniji i Crnoj Gori – 7,7 evra. Poresko opterećenje naknade za sezonce je najniže u Srbiji i Crnoj Gori, a najviše u Albaniji.

”Odredbe o Open Balkan ID broju unete su u nacrt novog zakona o sezonskom i povremenom zapošljavanju za koji očekujemo da bude na listi prioriteta nove Vlade Srbije za usvajanje. Taj zakon omogućio bi proširenje sistema elektronske prijave na pojedine poslove u građevinarstvu, ugostiteljstvu, turizmu i pomoć u kući, gde takođe ima puno rada na crno. Ti poslovi se, kao i u poljoprivredi, obavljaju povremeno i u kratkim periodima, zbog čega je važna fleksibilnost pri prijavi radnika. Takođe, u regionu je primetan manjak sezonskih radnika i Otvoreni Balkan je važan kako bi olakšao građanima da dođu do poslova, a poslodavcima da nađu radnike”, objašnjava izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Prijavljivanje sezonskih radnika

Prema podacima portala sezonskiradnici.gov.rs, od januara 2019. pa sve do sredine avgusta ove godine u Srbiji je prijavljeno nešto više od 69.000 sezonaca u poljoprivredi kroz novi sistem. Portal je koristilo 649 poslodavaca, a za radnike su uplatili porez i doprinose u iznosu od milijardu dinara.

Osim Srbije, pojednostavljeni način prijave sezonskih i povremenih radnika imaju i naši susedi iz EU – Mađarska, Hrvatska i Bugarska. Institucije Severne Makedonije uveliko rade na preuzimanju srpskog modela, zbog čega su posetile našu zemlju u aprilu.

 • Mike

  29.8.2022 #1 Author

  Eno Srba iz Kobišnice će baš da se zaleti u Albaniju da radi …🤣

  Odgovori

 • TATJANA

  29.8.2022 #2 Author

  Videcemo kako ce biti

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  29.8.2022 #3 Author

  Daleko smo od Otvorenog Balkana

  Odgovori

 • Emilija

  29.8.2022 #4 Author

  Ima posla samo nesto se izbegavaju tezi fizicki poslovi

  Odgovori

 • kaćica

  29.8.2022 #5 Author

  Jos malo pa to nece niko ni raditi.

  Odgovori

 • GOCA BG

  29.8.2022 #6 Author

  Brz i lak nacin do sezonskog posla…

  Odgovori

 • IVAN

  29.8.2022 #7 Author

  Dal je moguce

  Odgovori

 • Ana

  19.9.2022 #8 Author

  Kod nas ne tako perfektno, nama je bas potrebna radna snaga da nam ubije norma cas

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...