Ostvaren prihod od 15,39 milijardi dolara

Poslovanje banke Goldman Sachs nadmašilo sva očekivanja

BerzaNovacVesti

13.7.2021 18:25 Autor: Marko Miladinović 0

Poslovanje banke Goldman Sachs nadmašilo sva očekivanja Poslovanje banke Goldman Sachs nadmašilo sva očekivanja
GS Quotes by TradingView Investiciona banka Goldman Sachs je objavila finansijski izveštaj za drugi kvartal ove godine. Očekivanja ulagača pred zvaničnu objavu rezultata su... Poslovanje banke Goldman Sachs nadmašilo sva očekivanja

Investiciona banka Goldman Sachs je objavila finansijski izveštaj za drugi kvartal ove godine. Očekivanja ulagača pred zvaničnu objavu rezultata su bila velika, a takođe su doprinela postizanju rekordnih vrednosti berzanskih indeksa na Wall Streetu. Svi segmenti poslovanja banke s Menhetna nadmašili su prognoze.

Kako se kaže u izveštaju, dobri rezultati su postignuti zahvaljujući „izuzetnim performansama u investicionom bankarstvu, pre svega usled robusnih aktivnosti na tržištu inicijalnih javnih ponuda (IPO)“.

Dobit banke Goldman Sachs u drugom kvartalu iznosi 15,02 dolara po akciji, naspram 10,24 dolara koliko su predviđali analitičari koje je anketirala kompanija za prikupljanje i analizu finansijskih podataka Refinitiv, prenosi CNBC. Prihodi kompanije su u posmatranom tromesečju iznosili 15,39 milijardi dolara u odnosu na očekivanih 12,17 milijardi dolara.

Primera radi, u istom periodu 2020. godine, Goldman Sachs je zabeležio zaradu po akciji od 6,26 dolara.

Akcije Goldmana su porasle za 0,5 odsto na trgovanju pre otvaranja Njujorške berze nakon objave podataka o profitu, a od početka godine su skočile za čak 45 procenata, jer su investitori očekivali snažne poslovne rezultate banke zbog ekonomskog oporavka od pandemije.

Goldmanov segment investicionog bankarstva zabeležio je drugi najbolji kvaratal po ostvarenim prihodima ikada, posle prvog tromesečja 2021. godine, jer je eksplozivan rast tržišta javnih ponuda pojačao aktivnost banke u preuzimanju kapitala.

Kapital prikupljen na berzama širom sveta putem tradicionalnih inicijalnih javnih ponuda u 2021. godini iznosio je rekordnih 135 milijardi dolara, što daleko premašuje petogodišnji prosek od samo 53 milijarde dolara godišnje, prema podacima kompanije FactSet.

Neto prihod Goldmana od investicionog bankarstva iznosio je 3,61 milijardu dolara, što je više nego što su očekivali analitičari (3,0 milijarde dolara).

U dosadašnjem toku godine, Goldman Sachs zauzima prvo mesto u poslovnom segmentu globalnih spajanja i akvizicija, globalnoj ponudi kapitala i akcija, ponudi običnih akcija i inicijalnim javnim ponudama. Goldmanova aktivnost u sferi trgovanja je usporila, pri čemu je neto prihod iznosio 4,90 milijardi dolara u minulom kvartalu, u odnosu na 7,58 milijardi dolara u prva tri meseca 2021. godini. Ovaj iznos je podeljen na 2,23 milijarde dolara od trgovanju akcijama i 2,58 milijardi dolara fiksnih prihoda.

Sektor za upravljanje imovinom u Goldmanu je u drugom tromesečju ostvario prihod od čak 5,13 milijardi dolara, podstaknut rekordnim prihodom od kapitalnih ulaganja.

Goldman Sachs je takođe objavio da je njegov upravni odbor odobrio planirano povećanje kvartalne dividende za 60 procenata, na dva dolara po akciji, počev od trećeg tromesečja, navodi CNBC.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...