Prihodi prepolovljeni, troškovi uvećani

Poslovanje frizera na staklenim nogama

IntervjuPoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

26.1.2021 14:30 Autor: Marija Jovanović 1

Poslovanje frizera na staklenim nogama Poslovanje frizera na staklenim nogama
Pandemija korona virusa u mnogim delatnostima povećala je troškove poslovanja. Nove mere, donele su i nova pravila, pa su izdaci pored već smanjenog prometa... Poslovanje frizera na staklenim nogama

Pandemija korona virusa u mnogim delatnostima povećala je troškove poslovanja. Nove mere, donele su i nova pravila, pa su izdaci pored već smanjenog prometa mnoge frizere u Srbiji saterali u ćorsokak. Njihovi pazari znatno su smanjeni, dodatni troškovi veći, te je njihovo celokupno poslovanje na staklenim nogama.

Iako je frizerskim salonima trenutno dozvoljen rad do 20 časova, kao i rad vikendom, period oko i pre Nove godine kada uglavnom imaju dosta posla, a kada im je rad bio ograničen, napravio je ozbiljan minus u njihovoj kasi. Na sve to, većina fizerskih salona nije povećavala svoje cene usluga, prihodi su im smanjeni za 50 odsto, dok su troškovi zbog pandemije uvećani i do 20 odsto.  

Računi u frizeraju
Foto: Pixabay.com

„U vreme pandemije i ograničenog radnog vremena u salone je dolazio jako mali broj klijenata, što je doprinelo padu prihoda i do 70 odsto. Olakšavajuća okolnost je što te mere nisu dugo potrajale. Ipak, od početka pandemije svi frizeri u Srbiji beleže ozbiljan pad prometa i postoji ogroman strah da se većina salona iz toga neće izvući“, kaže za Biznis.rs potpredsednik Saveza frizera Srbije Vladimir Vergaš.

Kada je reč o samom povećanju troškova, svi frizeri morali su da ispoštuju određene propisane mere. Pored obaveznog nošenja maski, mnogi su kako bi ispoštovali sve procedure u svojim salonima ugradili i dezo barijere. Pored dodatnih sredstava za higijenu, na koja su kako kaže naš sagovornik i pre pandemije trošili dosta novca, sada većina frizerskih salona koristi i jednokratne peškire i ogrtače za šišanje.  

Frizer šiša klijenta noseći masku
Foto: Tanjug/AP

„Sve to povećava troškove. Kada napravite računicu vidite da jednokratni peškir košta od 70 dinara do 100 dinara. Ako uzmete u obzir da samo na jednog klijenta potrošite tri peškira, to je već 300 dinara. Mnogi saloni ne naplaćuju šišanje više od 300, 400 dinara, ako izuzmemo salone koji imaju jače cene i koji to mogu da iznesu, ali čak i na šišanje od recimo 1.500 dinara ako imate 300 dinara dodatnog troška, to je 20 odsto troška viška, što je priličan skok“, navodi Vergaš i dodaje da je na trenutni pad prometa od 50 odsto, povećanje ovih troškova za mnoge neizdrživo.

Kako ukazuje, veliki problem je i što nema bilo kakvih događaja u Beogradu. Klubovi ne rade, restorani rade do osam, smanjeni su izlasci, pa frizeri trenutno i nemaju koga da friziraju.

Foto: Pixabay.com

„U unutrašnjosti je takođe ogroman pad prometa, koji čak ide i do 90 odsto. U delovima gde ima mnogo ljudi koji rade u inostranstvu i koji, tri, četiri puta godišnje dođu u Srbiju kada imaju svadbe, slave i slično i onda posete frizera i kompletno se doteraju. Sada toga nema, što je pored svega, veliki udar za frizere“, napominje Vergaš i zaključuje da mnogi frizeri planiraju rad na crno ili odlazak iz zemlje zbog celokupne situacije.

  • Dejan

    27.1.2021 #1 Author

    Ti iz saveza da ne kukaju jer se vozikaju gondolama po zlatiboru …. sve im lose ide posao

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...