nakon petomesečnog perioda pogoršanja

Poslovna klima u Nemačkoj stabilna u septembru

EUVesti

26.9.2023 10:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Poslovna klima u Nemačkoj stabilna u septembru Poslovna klima u Nemačkoj stabilna u septembru
Raspoloženje među poslovnim čelnicima u Nemačkoj stabilizovalo se u septembru, nakon petomesečnog perioda pogoršanja, izvestio je institut IFO, zaključivši da privreda „tapka u mestu“.... Poslovna klima u Nemačkoj stabilna u septembru

Raspoloženje među poslovnim čelnicima u Nemačkoj stabilizovalo se u septembru, nakon petomesečnog perioda pogoršanja, izvestio je institut IFO, zaključivši da privreda „tapka u mestu“.

Indeks poslovne klime iznosio je u septembru 85,7 bodova i bio je manji 0,1 bod u odnosu na revidiranu vrednost iz avgusta, objavio je institut sa sedištem u Minhenu, piše Mina.

„Nemačka ekonomija tapka u mestu“, ocenio je predsednik IFO-a Klemens Fist (Clemens Fuest) u najnovijem izveštaju.

Anketa je pokazala da su kompanije manje zadovoljne trenutnom poslovnom situacijom nego u avgustu, što se ogleda u padu odgovarajućeg podindeksa s 89 na 88,7 bodova.

Blago je ublažen njihov pesimizam u prognozama za naredne mesece, pa je podindeks očekivanja blago porastao, 0,2 boda u odnosu na avgust, na 82,9 bodova.

Raspoloženje među menadžerima ponovo je pogoršano u sektorima usluga i građevine, a poboljšano je u industriji i trgovini, pokazalo je istraživanje minhenskog instituta.

Indeks građevinskog sektora spustio se na najniži nivo od januara 2009. godine, ističe IFO, uz kontinuirano pogoršanje poslovanja i duboki pesimizam u prognozama za naredni period.

Vodeća nemačka firma za razvoj nekretnina suspendovala je prošle sedmice planove o gradnji 60.000 stanova, upozorivši na visoke kamatne stope i troškove gradnje.

Sindikat IG Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU) upozorio da stanogradnji u Nemačkoj preti propast, zatraživši od vlade 50 milijardi evra podsticaja za sektor.

Vođa istraživanja pri IFO-u, Klaus Volrabe (Klaus Wohlrabe) rekao je da će podaci verovatno pokazati pad ekonomske aktivnosti u Nemačkoj u trećem kvartalu.

Najveća evropska ekonomija stabilizovala se u drugom tromesečju, nakon recesije u zimskom periodu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...