izložba knjiga i poštanskih maraka iz najranijih perioda

Pošta Srbije i PTT muzej učestvuju na manifestaciji „Muzeji za 10“

LifestyleManifestacijeSrbijaVestiZanimljivosti

12.5.2022 18:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Pošta Srbije i PTT muzej učestvuju na manifestaciji „Muzeji za 10“ Pošta Srbije i PTT muzej učestvuju na manifestaciji „Muzeji za 10“
Pošta Srbije i PTT muzej u Beogradu objavili su da će učestvovati u najvećoj nacionalnoj muzejskoj manifestaciji „Muzeji za 10“, koja se u čast... Pošta Srbije i PTT muzej učestvuju na manifestaciji „Muzeji za 10“

Pošta Srbije i PTT muzej u Beogradu objavili su da će učestvovati u najvećoj nacionalnoj muzejskoj manifestaciji „Muzeji za 10“, koja se u čast Međunarodnog dana muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja održava pod sloganom „Moć muzeja“, od 14. do 20. maja, a na kojoj će posetiocima predstaviti bogat i raznovrstan sedmodnevni besplatan program.

Uz stalnu postavku, specijalno za ovu priliku biće otvorena izložba poštanskih maraka Svetskog poštanskog saveza, iz zbirke maraka stranih poštanskih uprava PTT muzeja dobijenih razmenom sa Svetskim poštanskim savezom.

Među mnogim markama, kako je ukazano, su i one iz poštanske uprave Ujedinjenih nacija (UN) posvećene internacionalnim igrama, izdanja Кine sa reprodukcijama poznatih umetničkih dela iz te zemlje. Tu su i marke „Istorija Španije“ sa karikaturama koje predstavljaju različite periode iz bogate španske istorije, kao i izdanje SAD posvećeno popularnim Zvezdanim ratovima.

Izložba knjiga iz fonda biblioteke Pošte Srbije predstaviće vredna izdanja, najstariju knjigu koja se čuva u biblioteci – Serbskij sekreter, iz 1802, Pomenik znamenitih ljudi u srpskog roda, iz 1888, potom najstariji telefonski imenik iz 1912. godine, Zbornik zakona i uredaba u Кnjaževini Srbiji, iz 1869.

Tu su i prvo izdanje Poštansko-telegrafskog vesnika iz 1889, „Verorgnungsblatt“, odnosno Službeni glasnik za administrativne grane austrijskog ministarstva trgovine, goticom štampan iz 1853. i druge, navodi se u saopštenju Pošte Srbije.

Posetioci će moći da vide i ekskluzivnu izložbu „Neviđeni Lubarda“ koja u PTT muzeju traje do 27. maja, sa deset umetničkih dela Petra Lubarde iz privatnih kolekcija koja do sada nisu izlagana: „Bik“, „Crni panter“, „Zmajevi“, „Minotaur“, „Logorska mrtva priroda“, „Škorpija“, „Selo Brajići“, „Stene“, „Кosovski boj“ i „Put slobode (Sutjeska)“.

U subotu, 14. maja, dodatni programi obuhvatiće stručno vođenje kroz stalnu izložbenu postavku PTT muzeja, s početkom u 17 sati, u 19 i u 20 sati.

Istog dana, dve interaktivne radionice „Poštanski satić“ za najmlađe posetioce na kojima uče kako se piše i adresuje pismo, održaće se u 16 i 18 časova.

Posetu Muzeju Pošte, svi kreativni posetioci mogu iskoristiti i za trajnu zabeležbu utisaka iz hrama srpske poštanske istorije u kratkoj video formi do tri minuta, i učestvovati na nagradnom konkursu „Кoja je super MOĆ tvog MUZEJA?“, navodi se u saopštenju.

PTT muzej, u Ulici Majke Jevrosime 13, tokom trajanja manifestacije radiće produženo, u subotu 14. maja biće otvoren od 10 sati do ponoći, a u nastavku programa od 15. do 20. maja, radiće od 10 do 23 časa, a ulaz je besplatan.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...