Postoje osnove za dinamičan privredni rast u ovoj godini, kažu za Biznis.rs ekonomisti

Svetska banka poboljšala prognozu privrednog rasta Srbije na pet odsto

AnalizaRegionSrbijaU fokusuVesti

1.4.2021 12:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Svetska banka poboljšala prognozu privrednog rasta Srbije na pet odsto Svetska banka poboljšala prognozu privrednog rasta Srbije na pet odsto
Svetska banka je u ažuriranom izveštaju o ekonomskim izgledima za Evropu i Centralnu Aziju, povećala prognozu privrednog rasta Srbije u 2021. godini za 1,9... Svetska banka poboljšala prognozu privrednog rasta Srbije na pet odsto

Svetska banka je u ažuriranom izveštaju o ekonomskim izgledima za Evropu i Centralnu Aziju, povećala prognozu privrednog rasta Srbije u 2021. godini za 1,9 procentnih poena na 5,0 odsto. Ova međunarodna finansijska institucija je takođe poboljšala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije za 2022. godinu za 0,3 procentna poena, na 3,7 odsto.

U prethodnom, januarskom izveštaju, Svetska banka je predviđala rast Srbije u ovoj godini od 3,1 odsto, i rast od 3,4 procenta u 2022.

Kako se ističe u ažuriranom izveštaju, u ovoj godini bi U zemljama Zapadnog Balkana moglo doći do ekonomskog rasta od 4,4 odsto u ovoj godini ukoliko region uspešno izađe iz pandemije korona virusa. Prethodna procena je govorila o privrednom rastu od 4,8 odsto u ovoj godini.

Svetska banka takođe predviđa bi ekonomije zemalja Zapadnog Balkana u 2022. godini mogle da ostvare privredni rast od 3,7 odsto.

Kako se naglašava, uprkos napretku, očekuje se da zarada po glavi stanovnika ostane za 6,5 odsto ispod prognoza pre pandemije do 2022. godine, navodi se u dokumentu.

Prognoza privrednog rasta zemalja regiona – Svetska banka

20212022
Srbija5,0 %3,7 %
BiH2,8 %3,5 %
Hrvatska4,7 %4,9 %
Crna Gora7,1 %4,5 %
S. Makedonija3,6 %3,5 %

Od zemalja regiona, Svetska banka za BIH prognozira rast od 2,8 odsto u ovoj godini, i 3,5 odsto u 2022. Za Hrvatsku se u ovoj godini predviđa rast od 4,7 odsto i rast od 4,9 procenata u narednoj. Ekonomija Crne Gore bi u ovoj godini mogla da poraste za 7,1 odsto (posle pada od skoro 15 odsto u prošloj godini), dok bi u narednoj godini privredni rast mogao da iznosi 4,5 odsto. Za Severnu Makedoniju se za ovu godinu prognozira rast od 3,6 odsto, a sličan rast od 3,5 procenata predviđen je i za 2022. godinu.

Kako se ističe u izveštaju, ekonomije zavisne od turizma, posebno Albanija i Crna Gora, i dalje će se boriti sa međunarodnim ograničenjima putovanja. Sa druge strane, rastuće fiskalne obaveze u subregionu smanjile su prostor za fiskalne podršku, što je doprinelo makroekonomskim neravnotežama, ističe Svetska banka. Takođe se očekuje da će region zapadnog Balkana imati koristi i od Evropske unije odnosno od nedavno usvojenog ekonomskog i investicionog plana.

Miladin Kovačević/Printscreen youtube

Komentarišući nove projekcije Svetske banke, direktor Republičkog zavoda za statistiku dr Miladin Kovačević izjavio je za Biznis.rs da je je nova projekcija uvažila procene domaće statistike o malom padu BDP Srbije u prošloj godini, po čemu je Srbija u širem regionu, bila među najboljim državama, odmah iza Turske. On je dodao da makroekonomska kretanja u prva dva meseca ove godine (rast proizvodnje i izvoza) daju realnu osnovu za očekivanje da će Srbija u ovoj godini ostvariti planirani rast od 6 odsto.

Autor biltena “Makroekonomska kretanja u Srbiji” Saša Đogović istakao je za Biznis.rs da nema sumnje da će Srbija u ovoj godini ostvariti značajan ekonomski rast, s obzirom na nižu osnovicu u prošloj godini, ali I činjenicu da sada privreda normalnije funkcioniše nego prošle godine, a očekuju se i bolji rezultati u turizmu. On smatra da bi se ekonomska situacija mogla stabilizovati u drugoj polovini godine, i da će pandemija u tom periodu biti suzbijena.

Foto:Printscreen/youtube

Ograničavajući faktor za privredni rast Srbije u ovoj godini je činjenica da je produženo “zaključavanje” u zemljama EU zbog produženog trajanja pandemije korona virusa, a to su naši ključni trgovinski partneri, ističe Đogović. On procenjuje da će Srbija u ovoj godini ostvariti privredni rast od oko 4,5 ili pet procenata kako to procenjuje Svetska banka, a da nije realno očekivati da se ostvari planirani rast od 6 odsto.

Đogović naglašava da je potrebno selektivno koristiti raspoloživa sredstva i ulagati ih pre svega u razvojne projekte, a sa druge strane selektivno pomagati najugroženije sektore privrede.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...