razmena u vrednosti od 4,7 milijardi dolara

Potpisan sporazum Turske i UAE o jačanju bilateralne trgovine

BiznisBolji posaoSvetVesti

19.1.2022 14:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Potpisan sporazum Turske i UAE o jačanju bilateralne trgovine Potpisan sporazum Turske i UAE o jačanju bilateralne trgovine
Centralne banke Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisale su sporazum o razmeni valuta u nominalnoj vrednosti od 18 milijardi arapskih dirhama i 64 milijarde... Potpisan sporazum Turske i UAE o jačanju bilateralne trgovine

Centralne banke Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisale su sporazum o razmeni valuta u nominalnoj vrednosti od 18 milijardi arapskih dirhama i 64 milijarde lira (4,7 milijardi dolara), saopštila je Centralna banka Republike Turske.

„Sporazum, koji je osmišljen da promoviše bilateralnu trgovinu u cilju daljeg jačanja finansijske saradnje između dve zemlje, važiće na period od tri godine, uz mogućnost produženja putem zajedničkog dogovora“, saopšteno je iz CBRT-a, prenosi Dailysabah.com.

Guverner centralne banke UAE Kaled Muhamed Balama (Khaled Mohamed Balama) i guverner CBRT-a Šahap Kavčioglu (Şahap Kavcıoğlu) potpisali su ovaj bilateralni sporazum.

„Potpisivanje ovog sporazuma sa Centralnom bankom Republike Turske odražava želju svake nacije da unapredi bilateralnu saradnju u finansijskim pitanjima, posebno u oblastima trgovine i investicija između dve zemlje“, rekao je Balama.

Kavčioglu je rekao da sporazum pokazuje posvećenost dve centralne banke daljoj bilateralnoj trgovini kako bi se unapredili ekonomski odnosi između dve zemlje. Ranije u decembru, izveštaji su ukazivali da je CBRT u pregovorima sa svojim kolegama u UAE i Azerbejdžanu kako bi se obezbedila linija za razmenu valuta.

Turska i UAE potpisale su ukupno 10 sporazuma o energetici, životnoj sredini, finansijama i trgovini tokom posete prestolonaslednika Abu Dabija Mohameda bin Zajeda (MBZ) Ankari u novembru.

UAE su takođe izdvojili 10 milijardi dolara (119,6 milijardi TL) fonda za direktne investicije u Turskoj, saopštio je izvršni direktor kompanije Abu Dabi Developmental Holding.

Centralna banka ima ugovore o razmeni sa Kinom, Katarom i Južnom Korejom u vrednosti od oko 23 milijarde dolara. Oni podstiču trgovinu lokalnim valutama i povećavaju bruto rezerve centralne banke.

Turska i UAE su nedavno preduzeli korake za ublažavanje jako zategnutih veza. Dve zemlje su zaključile da su njihove veze ugoržene regionalnim tenzijama, uključujući sukob u Libiji, gde su UAE i Turska podržavale suprotstavljene strane poslednjih godina, piše turski Dailysabah.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...