POTRES NA NEMAČKOM TRŽIŠTU NEKRETNINA Tekstilni giganti odbijaju da plaćaju zakupnine

EUNekretnineNovacVesti

21.4.2020 10:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

POTRES NA NEMAČKOM TRŽIŠTU NEKRETNINA Tekstilni giganti odbijaju da plaćaju zakupnine POTRES NA NEMAČKOM TRŽIŠTU NEKRETNINA Tekstilni giganti odbijaju da plaćaju zakupnine
Tekstilni giganti “Adidas”, “Puma”, “H&M”, “Deichmann” i drugi u Nemačkoj odbili su da plaćaju kiriju za svoje radnje koje su zatvorene zbog pandemije korona... POTRES NA NEMAČKOM TRŽIŠTU NEKRETNINA Tekstilni giganti odbijaju da plaćaju zakupnine

Tekstilni giganti “Adidas”, “Puma”, “H&M”, “Deichmann” i drugi u Nemačkoj odbili su da plaćaju kiriju za svoje radnje koje su zatvorene zbog pandemije korona virusa. Potrošači nezadovljstvo izražavaju na društvenim mrežama i pozivaju na bojkot proizvoda ovih kompanija.

Mere zaštite u Nemačkoj su uvedene sredinom marta i pogodile su skoro sve segmente privrede, kako firme tako i pojednice, preneo je “Deutsche welle” anketu nemačke agencije DPA. Samo deset dana kasnije, svetski giganti tekstilne industrije među kojima su “Adidas”, “Puma”, “H&M” i mnogi drugi počinju da koriste rupu u jednom na brzinu donetom zakonu i odbijaju da plaćaju kriiju za svoje filijale. Prema paketu finansijske pomoći nemačke vlade za privredne subjekte i pojedince na dve godine je suspendovano pravo na otkaz stana ili poslovnog prostora – ako kirija ne bude plaćena. Kirija koja se ne plati u naredna tri meseca, mora da se namiri do 30. juna 2022. godine.

Stoga je najveći nemački prodavac obuće “Deichmann” najavio je da će od aprila obustaviti plaćanje zakupa i pratećih troškova za oko 1.500 svojih filijala. Iz ove kompanije očekuju da će politički subjekti “ugovornim stranama nadoknaditi štetu uzrokovanu prinudnim zatvaranjem”.

Kompanija “Galeria Karstadt Kaufhof”, koja je vlasnik i turističkih agencija i odnedavno prodavnica sportske opreme “Sports Check”, pridružila se krugu firmi koje odbijaju da plaćaju zakupninu prostora. Generalni direktor Miguel Mulenbah je obavestio vlasnike zgrada u kojima se nalaze filijale da zakupe neće plaćati – za sada do juna. Pored toga, ta firma je zadržala pravo da traži povraćaj najmanje polovine već plaćenog zakupa i pratećih troškova za mart.

Portparol kompanije C&A kaže da posledice teške situacije ne treba da snose samo trgovci na malo već svi uključeni, a samim tim i vlasnici poslovnog prostora i investitori u nekretnine.

Uprkos ovim odlukama, većina tekstilnih giganata nastavila je prodaju svojih artikala na internetu, a neke od njih polovinu svoje zarade ostvaruju upravo tim putem.

Vlasnici nekretnina su odmah oštro reagovali na potez tekstilnih korporacija. Predsednik udruženja vlasnika nekretnina “Haus & Grund” iz Nemačke Kai Varneke je, posebno govoreči o kompaniji “Adidas”, naglasio: “Takvo ponašanje se ne sme dozvoliti. Ako to urade i drugi, to je kraj za tržište nekretnina”.

Centralna asocijacija nekretnina (ZIA) je postupak velikih koncerna nazvala “pravno i moralno diskutabilnim. Koncerni su ekonomski zdravi, pa ovakvo ponašnje baš nije partnersko”.

Suočen sa kritikom, “Adidas” koji je prošle godine ostvario promet od 23,6 milijardi i profit od skoro 2 milijarde evra, objašnjava: “Ne radi se o tome da ne platimo kiriju za april. To je samo odlaganje”, rekao je portparol kompanije Jan Runau.

Savezna ministarka pravde Kristin Lambreht (Christine Lambrecht) smatra da je “nepristojno i neprihvatljivo” da u ovakvoj situaciji finansijski jake kompanije ne plaćaju svoje kirije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...