Najveća svetska kompanija za naočare pred sudom u SAD

Potrošači protiv vlasnika Ray-Bana zbog nezakonitog poskupljenja

SvetVesti

24.7.2023 11:59 Autor: Vladimir Jokanović 2

Potrošači protiv vlasnika Ray-Bana zbog nezakonitog poskupljenja Potrošači protiv vlasnika Ray-Bana zbog nezakonitog poskupljenja
Kompanija EssilorLuxottica SA, francusko-italijanski vlasnik brendova naočara Ray-Ban i Oakley tužen je jer je navodno planirao da u dogovoru sa konkurentima naduva cene za... Potrošači protiv vlasnika Ray-Bana zbog nezakonitog poskupljenja

Kompanija EssilorLuxottica SA, francusko-italijanski vlasnik brendova naočara Ray-Ban i Oakley tužen je jer je navodno planirao da u dogovoru sa konkurentima naduva cene za čak 1.000 odsto.

EssilorLuxottica SA sa sedištem u Parizu, najveća svetska kompanija za naočare je „podstrekač i glavni sprovodilac“ šeme nameštanja na američkom tržištu, formirajući nezakonite sporazume sa kompanijama Frames for America Inc. i For Eyes Optical Co., kao i još dvadesetak firmi, prenosi Bloomberg.

To stoji u optužbi potrošača protiv monopola koja je podneta Saveznom sudu u San Francisku kao grupna tužba. Prema tužiocu, dosluh sa konkurentima na tržištu SAD, posebno sa dve pomenute kompanije, omogućio je francusko-italijanskom gigantu da poveća cene svojih proizvoda za 1.000 odsto.

Pored toga, kompanija EyeMed, podružnica kompanije EssilorLuxottica SA tajno je sklopila nezakonite ugovore sa hiljadama provajdera optičarskih usluga, kako bi usmerila milione potrošača na svoje proizvode. Kompanija EssilorLuxottica SA još se nije oglasila povodom tužbe.

Nekoliko dana pre podnošenja tužbe potrošača, EssilorLuxottica SA objavila je popust od 50 odsto na neke od najpopularnijih modela naočara Ray-Ban, čija redovna cena je bila od 100 do 200 dolara.

  • ELLA

    24.7.2023 #1 Author

    Tako I treba da Bude. NE MOZE se monopoly koristiti da se ostvari vecih profit. Samo bojkot proizvoda ce monopoliste naterati da spuste cene

    Odgovori

  • SHALIMAR

    25.7.2023 #2 Author

    Sramota,sta su sve i oni u stanju da urade…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...