hologramske projekcije tokom dvosatnog obilaska

VR naočare prikazuju Esen iz XIX veka

EUHi-techLifestyleVestiZanimljivosti

30.3.2022 19:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

VR naočare prikazuju Esen iz XIX veka VR naočare prikazuju Esen iz XIX veka
Kako je neki grad izgledao pri šetnji pre više od jednog veka? U nemačkom Esenu to sada može da se doživi, virtuelnim putovanjem 135... VR naočare prikazuju Esen iz XIX veka

Kako je neki grad izgledao pri šetnji pre više od jednog veka? U nemačkom Esenu to sada može da se doživi, virtuelnim putovanjem 135 godina unazad. Pride, posetioci susreću slavne ličnosti sakrivene u raznim istorijskim poslovima.

Najsavremenija digitalna tehnologija od 1. aprila će građanima i posetiocima omogućavati upravo da posete i dožive Esen iz 1887. godine. Svaki posetilac sa specijalnim VR naočarama, pri šetnji duž dva kilometra u centru grada videće hologramsku projekciju prošlosti. Šetnja počinje kod železničke stanice i košta 25 evra.

Naravno, hologramsku projekciju preko stvarnosti je teško opisati. U suštini, gost pri dvosatnom obilasku vidi i istorijsku pozadinu i stvarni svet, piše agencija DPA.

Osim građevina i ulica, pred šetačima iskrsavaju i slavne ličnosti, poput nemačke TV zvezde Heninga Bauma (Henning Baum) maskiranog u krčmara, glumice Alicje Rozinski kao spremačice ili TV kuvara Nelsona Milera (Nelson Müller), pijačnog prodavca s kraja XIX veka.

Od opreme, pored naočara za virtuelnu stvarnost – prilagodljive i ljudima koji nose obične naočare – potreban je pametni telefon.Te dve sprave pred oči postavljaju holograme i ujedno skeniraju okolinu i navode do 24 izložbene lokacije.

Svi akteri su snimljeni, zapravo skenirani iz mnogo uglova za hologramsku projekciju, vidljivu sa svih strana.

Digitalizaciju je uradio studio iz holandskog Ajndhovena. Međusobna interakcija holograma se nikada nije zaista desila: svaki akter je snimljen zasebno, pa je nakdnadno uklopljen sa drugima.

Kombinovana realnost na ulici još je umetnost u povoju, navode organizatori izložbe iz Esen Marketinga.

Za posetioce je spremno 80 pari naočara, sa polaskom do šest gostiju na svakih 15 minuta. To znači da će dnevno biti po 144 pojedinačnih termina. April i maj su već skoro popunjeni.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...