Anketa koju je sprovela evropska centralna banka

Potrošači u evrozoni i naredne godine očekuju slabiji rast plata od inflacije

EUVesti

30.5.2024 10:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Potrošači u evrozoni i naredne godine očekuju slabiji rast plata od inflacije Potrošači u evrozoni i naredne godine očekuju slabiji rast plata od inflacije
Potrošači u evrozoni očekuju da će cene i u proleće naredne godine rasti znatno snažnije od plata, u uslovima blagog pada ekonomske aktivnosti, pokazala... Potrošači u evrozoni i naredne godine očekuju slabiji rast plata od inflacije

Potrošači u evrozoni očekuju da će cene i u proleće naredne godine rasti znatno snažnije od plata, u uslovima blagog pada ekonomske aktivnosti, pokazala je najnovija anketa Evropske centralne banke (ECB).

U proleće naredne godine godišnja stopa inflacije iznosiće 2,9 odsto, procenili su potrošači u anketi sprovedenoj u aprilu, i biti tek neznatno blaža nego na početku naredne godine, prenosi Mina. Do proleća 2027. godine trebalo bi da se spusti na 2,4 odsto, pokazuje medijan procena, što znači da ECB, prema proceni građana, ni za tri godine neće dostići planiranu stopu inflacije od dva odsto.

Računica Eurostata pokazala je da je inflacija, merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP), dostigla taj nivo već u martu i da su cene porasle istim tempom i u aprilu. Eurostat bi trebalo da objavi procenu inflacije u maju krajem sedmice.

Nominalne plate trebalo bi, prema proceni potrošača, da porastu do proleća naredne godine 1,3 odsto, a nominalna potrošnja 3,6 odsto. Ekonomija evrozone trebalo bi da se u istom periodu smanji 0,8 odsto, nešto blaže nego što su građani do sada očekivali. Stopa nezaposlenosti trebalo bi da blago poraste, na 10,9 odsto.

U ECB-ovoj anketi učestvuje oko 19.000 građana iz 11 zemalja evrozone, uključujući Belgiju, Nemačku, Španiju, Francusku, Italiju, Holandiju, Irsku, Grčku, Austriju, Portugal i Finsku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.