U Luksemburgu ravnopravnost gotovo dostignuta, u Srbiji razlike sve veće

Rodni jaz u primanjima na svetskom nivou oko 20 odsto

AnalizaSrbijaSvet

14.4.2024 17:02 Autor: Marko Miladinović 8

Rodni jaz u primanjima na svetskom nivou oko 20 odsto Rodni jaz u primanjima na svetskom nivou oko 20 odsto
Među 38 zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), nekoliko je napravilo značajan napredak u približavanju jednakosti između ličnih mesečnih prihoda muškaraca... Rodni jaz u primanjima na svetskom nivou oko 20 odsto

Među 38 zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), nekoliko je napravilo značajan napredak u približavanju jednakosti između ličnih mesečnih prihoda muškaraca i žena.

OECD je saopštio najnoviju statistiku, po kojoj je prosečni jaz u primanjima iznosio 11,6 odsto u korist muškaraca (u 2022. godini).

Najveća ravnopravnost po ovom pitanju ostvarena je u Luksemburgu, gde je razlika samo 0,4 odsto. Na listi deset zemalja gde je jaz najmanji, čak osam ih je u Evropi. Zanimljivo je da je na šestom mestu Hrvatska, u kojoj OECD procenjuje da je razlika 3,2 procenta za plaćeno puno radno vreme, opet u korist muškaraca.

Ni u jednoj državi na svetu žene nisu plaćene više od pripadnika muškog roda.

Posmatrano prosečno na globalnom nivou, razlika u platama između polova procenjuje se na čak 20 odsto, prema podacima Svetske banke.

Forbes je u članku iz marta utvrdio da je platni jaz u Sjedinjenim Američkim Državama 16 odsto.

Rodni jaz u primanjima se izračunava kao razlika između srednjih zarada muškaraca i žena sa punim radnim vremenom podeljenim sa srednjom zaradom muškaraca sa punim radnim vremenom.

Prema podacima Republićkog zavoda za statistiku, rodni jaz u Srbiji u ličnim primanjima iznosi oko 15 odsto, uz zabrinjavajući podatak da se razlika poslednjih godina produbljuje umesto da se smanjuje. Naime, Eurostat je 2018. godine jaz za našu zemlju procenjivao na oko 9,6 odsto.

Praktično nepostojeći jaz u platama među polovima u Luksemburgu posledica je napora vlasti u ovoj zemlji da daju prioritet jednakim zaradama. Od 2016. godine firme koje nisu poštovale zakone o jednakim platama iz luksemburškog Zakona o radu podvrgnute su novčanom kažnjavanju u rasponu od 251 do 25.000 evra.

Više stope obrazovanja žena takođe doprinose smanjenju jaza u platama, pri čemu je Luksemburg izjednačen na prvom mestu na rang listi obrazovnih postignuća u Izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o Globalnom indeksu rodnog jaza za 2023. godinu.

Najveći jaz u zemljama OECD-a zabeležen je u Južnoj Koreji, sa 31,2 odsto, dok za njom sledi Izrael, sa 25,4 odsto. To su dve zemlje koje mnogi percipiraju kao veoma liberalne i predvodnike u tehnološkim inovacijama.

Ovi pomalo iznenađujući rezultati pokazuju upravo da je nejednakost u primanjima posebno prisutna u IT sektoru, po kojem su obe države poznate.  

 • BLIZANAC

  14.4.2024 #1 Author

  Daleko smo mi od ravnopravnosti

  Odgovori

 • VALERIJA

  14.4.2024 #3 Author

  Nemam takav uisak, verovatno zavisi od delatnosti najviše.

  Odgovori

 • Emilija

  15.4.2024 #4 Author

  Zavisi od delatnosti

  Odgovori

 • PAVLE-2005

  15.4.2024 #5 Author

  Ravnopravan tretman je samo na papiru

  Odgovori

 • AJA

  15.4.2024 #6 Author

  Sve je manja razlika i bzo ce se to izjednaciti.

  Odgovori

 • ELLA

  16.4.2024 #7 Author

  Na papiru je to lako izvodljivo. U praksi daleko smo od ravnopravnosti

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.