U junu usporena inflacija u Evropskoj uniji

Potrošačke cene u evrozoni ostale stabilne

EUVesti

16.7.2021 15:37 Autor: Vladimir Jokanović 0

Potrošačke cene u evrozoni ostale stabilne Potrošačke cene u evrozoni ostale stabilne
Inflacija u evrozoni usporila se u junu nakon ubrzanja u prvim mesecima 2021. godine, potvrdili su zvanični podaci Eurostata u petak, dok je istovremeno... Potrošačke cene u evrozoni ostale stabilne

Inflacija u evrozoni usporila se u junu nakon ubrzanja u prvim mesecima 2021. godine, potvrdili su zvanični podaci Eurostata u petak, dok je istovremeno trgovinski suficit zemalja Evropske unije smanjen u maju usled pada izvoza.

Zavod za statistiku EU saopštio je da su potrošačke cene u 19 zemalja monetarne unije porasle na 1,9 odsto u junu, odnosno da su pale sa majskih dva odsto. To je prvo usporavanje inflacije u evrozoni od septembra 2020. godine.
Jedna mera bazne inflacije, koja isključuje neprerađenu hranu i energiju, potvrđenja je kao stabilna na 0,9 odsto u junu.

Izvor: Eurostat

Uža mera, bez cena alkohola i duvana takođe je potvrđena na 0,9 odsto, dok je u maju bila na jedan odsto.
Evropska centralna banka očekuje porast inflacije kasnije tokom godine, ali je naglasila da je njeno ubrzanje rezultat, uglavnom jednokratnih faktora, jer se globalna ekonomija oporavlja od najgore faze pandemije korona virusa. Zbog toga ECB ne namerava promenu kamatnih stopa, koje će i dalje ostati takozvane nulte.

Cene energije doprinele su ukupnoj inflaciji sa 1,16 procenata. U odvojenom saopštenju Eurostat je naveo da je trgovinski bilans robe evrozone sa ostatkom sveta u maju zabeležio manji suficit u odnosu na april. Izvoz u maju bio je vredan 188,2 milijarde evra, dok je uvoz bio vredan 180,7 milijardi evra, uz suficit od 7,5 milijardi evra, dok je aprilski suficit iznosio 10,9 milijardi evra.

Kada je reč o celoj evrozoni, godišnja stopa inflacije u junu pala je na 2,2 odsto sa 2,3 procenta prethodnog meseca. Najvišu stopu inflacije i dalje beleže Mađarska, Poljska, Estonija, Litvanija i Rumunija, a najnižu Portugalija, Malta i Grčka. Inflacija u Portugaliji je negativnih 0,6 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...