Pesimistična očekivanja Amerikanaca

Potrošačko (ne)raspoloženje zabrinjavajući signal za privredu

AnalizaSvetU fokusuVesti

14.8.2021 10:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Potrošačko (ne)raspoloženje zabrinjavajući signal za privredu Potrošačko (ne)raspoloženje zabrinjavajući signal za privredu
Potrošačko raspoloženje u Sjedinjenim Američkim Državama naglo je palo početkom avgusta, na najniži nivo u posljednjih 10 godina, što je zabrinjavajući signal za privredu,... Potrošačko (ne)raspoloženje zabrinjavajući signal za privredu

Potrošačko raspoloženje u Sjedinjenim Američkim Državama naglo je palo početkom avgusta, na najniži nivo u posljednjih 10 godina, što je zabrinjavajući signal za privredu, jer su očekivanja Amerikanaca pesimistična po svim pitanjima – od ličnih finansija do inflacije i zaposlenosti.

Univerzitet u Mičigenu objavio je u petak da je indeks poverenja potrošača, prema preliminarnim podacima istraživanja, pao na 70,2 boda u prvoj polovini ovog meseca sa 81,2 boda u julu, prenosi Seebiz.eu pozivajući se na Reuters.

To je najniži nivo ovog indeksa od 2011. godine, a samo dva puta u posljednjih 50 godina zabeležen je njegov dublji pad. Prvi put tokom najdublje recesije 2007-2009. godine, a drugi put tokom prvog talasa zaključavanja u aprilu prošle godine na početku pandemije korona virusa.

Neočekivani kolaps osećaja potrošača mogao bi uticati na odluke Federalnih rezervi ako to odražava usporavanje privrednih aktivnosti u narednim mesecima.

Federalne rezerve SAD-a približavaju se odluci o tome kada će početi da smanjuju veliki podsticajni program, koji su usvojile kako bi zaštitile privredu od razornih učinaka pandemije Covid-19, a očekuje se da će preciznije odrediti vremenski okvir u kome će početi s povećanjem kamata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...