POTVRĐEN KREDITNI REJTING SLOVENIJE “A” SA STABILNIM IZGLEDIMA, objavila agencija Fitch

EURegionVesti

21.12.2020 13:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

POTVRĐEN KREDITNI REJTING SLOVENIJE “A” SA STABILNIM IZGLEDIMA, objavila agencija Fitch POTVRĐEN KREDITNI REJTING SLOVENIJE “A” SA STABILNIM IZGLEDIMA, objavila agencija Fitch
Agencija za kreditni rejting Fitch potvrdila je dugoročnu procenu slovenačkog državnog duga na nivou “A” sa stabilnim izgledima. Inače, nedavno je i agencija za... POTVRĐEN KREDITNI REJTING SLOVENIJE “A” SA STABILNIM IZGLEDIMA, objavila agencija Fitch

Agencija za kreditni rejting Fitch potvrdila je dugoročnu procenu slovenačkog državnog duga na nivou “A” sa stabilnim izgledima.

Inače, nedavno je i agencija za kreditni rejting Moody’s povisila slovenački kreditni rejting za jedan stepen na A3 i dala joj stabilne izglede, dok je prošle nedelje i agencija Standard & Poor’s zadržala kreditni rejting Slovenije na nivou AA sa stabilnim izgledima, prenosi seebiz.eu

Prema Fitch proceni, stabilni izgledi odražavaju otpornost slovenačke ekonomije na efekte pandemije Covid-19, koju je Slovenija izgradila poslednjih godina.

Agencija za kreditni rejting procenjuje da će se slovenački BDP ove godine smanjiti za 6,9 odsto. Kako se ističe, neizvesnost oko epidemiološke situacije nastaviće se i početkom 2021. godine i odložiće oporavak. Prognozu privrednog rasta za narednu godinu Fitch je revidirao sa prethodnih 4,9 odsto na 4,1 odsto. Isto tako se očekuje da će se 2022. slovenački privredni rast ubrzati na 4,8 odsto.

Foto: Pixabay.com

Prema projekcijama agencije, ovogodišnji deficit opšte države biće 8,8 odsto BDP zbog visokih izdataka za ublažavanje negativnog uticaja pandemije, ali očekuje se da će pasti na 6,5 posto BDP naredne godine, a zatim na 4,1 odsto 2022. godine.

Očekuje se da će se situacija poboljšati i kada je u pitanju udeo državnog duga u BDP – posle rasta od skoro 17 procentnih poena na 82,1 odsto BDP ove godine, a očekuje se da će pasti na 79,2 odsto BDP do 2022. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...