Nedostatak radne snage I inflacija kreiraju začarani krug

Povećanje plata brine britanske poslodavce, mole vladu da ne povećava stopu oporezivanja

NovacSvetU fokusuVesti

10.2.2022 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Povećanje plata brine britanske poslodavce, mole vladu da ne povećava stopu oporezivanja Povećanje plata brine britanske poslodavce, mole vladu da ne povećava stopu oporezivanja
Zabrinutost zbog inflacije i nedostatka radne snage povećala je zarade u Velikoj Britaniji trećim najbržim tempom u istoriji u januaru, pokazalo je istraživanje koje... Povećanje plata brine britanske poslodavce, mole vladu da ne povećava stopu oporezivanja

Zabrinutost zbog inflacije i nedostatka radne snage povećala je zarade u Velikoj Britaniji trećim najbržim tempom u istoriji u januaru, pokazalo je istraživanje koje bi moglo povećati zabrinutost Banke Engleske (BoE).

Potražnja za radnicima nastavila je da raste kako su restrikcije pandemije popuštale, iako se rast slobodnih radnih mesta spustio na najsporiji tempo u poslednjih devet meseci, saopštili su u četvrtak Konfederacija za zapošljavanje i analitička kuća KPMG, piše Bloomberg.

Odvojeni izveštaj Britanske privredne komore otkrio je da se 63 odsto firmi suočilo sa pritiskom da poveća cene svojih usluga i proizvoda zbog većih plata.

Kreatori politike BoE su nagovestili da pažljivo prate takva istraživanja u potrazi za znakovima da očekivanja radnika o budućoj inflaciji podstiču njihove zahteve za višim platama, u slučaju spirale plata i cena, tako da zajedno nalazi vrše veliki pritisak na centralnu banku da podigne kamatne stope.

Guverner BoE Endrju Bejli (Andrew Bailey) pozvao je prošle nedelje radnike i kompanije da budu uzdržani tokom pregovora o platama kako bi sprečili da inflacija izmakne kontroli.

„Kompanije moraju da podignu iznose početnih zarada za nove radnike kako bi privukle najbolje ljude“, rekla je Kler Vorns (Claire Warnes), šefica odeljenja za obrazovanje, veštine i produktivnost u KPMG.

Uz rastuću inflaciju koja pogoršav nadolazeći pritisak na prihode i za domaćinstva i za preduzeća, generalna direktorka BCC Ševon Haviland (Shevaun Haviland) pozvala je ministra finansija Rišija Sunaka (Rishi Sunak) da odloži povećanje stope poreza na plate, planirano za april, za godinu dana kako bi preduzećima dao prostora za disanje u vreme kada treba da porastu i računi za energiju.

  • LIMUN ŽUT

    10.2.2022 #1 Author

    Slažem se, potrebno je dati preduzetnicima mali predah.

    Odgovori

    • SUNCOKRET

      11.2.2022 #2 Author

      Tržište je ono što će odrediti cenu svega pa i rada. Normalno je da cena rada skače kada nema dovoljno radne snage.

      Odgovori

  • GOCA BG

    10.2.2022 #3 Author

    Pametan predlog,sigurna sam da ce se usvojiti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...