Više od pola anketiranih stručnjaka veruje da će putovanja postati luksuz

Povećanje troškova može ugroziti turistički sektor

BiznisSvetTurizamVesti

5.11.2021 12:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Povećanje troškova može ugroziti turistički sektor Povećanje troškova može ugroziti turistički sektor
Povećanje troškova međunarodnih putovanja moglo bi, uz nastavak pandemije, da bude dodatna opasnost za turizam u narednoj godini, smatraju turistički stručnjaci. Kako je navedeno... Povećanje troškova može ugroziti turistički sektor

Povećanje troškova međunarodnih putovanja moglo bi, uz nastavak pandemije, da bude dodatna opasnost za turizam u narednoj godini, smatraju turistički stručnjaci.

Kako je navedeno u istraživanju Svetske turističke berze (WTM), čiji su rezultati predstavljeni ove nedelje u Londonu, to bi mogla da bude dodatna opasnost za turistički sektor, jer može učiniti putovanja manje dostupnim.

U istraživanju o uticaju očekivanog povećanja cena na turističko tržište učestvovalo je oko hiljadu stručnjaka i rukovodilaca iz sveta, koji su se složili da bi naredna godina mogla biti godina oporavka turizma.

Njih, osim izazova koje postavlja pandemija, trenutno najviše brine povećanje troškova, s ​čime se suočavaju putnici prilikom rezervacija, piše agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Kako navode stručnjaci, niko ne može očekivati ​​da će turistička industrija putovanja funkcionisati istom dinamikom i sa istim cenama kao pre pandemije. Oni upozoravaju da tu situaciju s cenama treba pametno rešiti, inače bi čitav sektor mogao biti u opasnosti.

Od hiljadu stručnjaka u istraživanju WTM-a, njih 51 odsto izrazilo je bojazan da će putovanja postati luksuz dostupan samo bogatima, dok se ostalih 49 odsto nije s tim složilo.

Istraživanje, ipak, potvrđuje da će cene putovanja porasti u narednoj godini, jer se oko 35 odsto ispitanih stručnjaka izjasnilo da će se u narednoj godini verovatno primeniti povećanje cena od jedan do 20 odsto u poređenju s ovom godinom, dok 12 odsto stručnjaka očekuje povećanje cena više od 20 odsto.

S druge strane, njih oko devet odsto predviđa pad cena, dok 22 odsto nih očekuje da će one i sledeće godine ostati nepromenjene.

WTM je anketirao i gotovo 700 turističkih profesionalaca iz sveta o izgledima za rast turizma u narednoj godini, pri čemu ih je 26 odsto uvereno da će rezervacije biti na nivou 2019. godine, a 14 odsto očekuje i premašivanje istog.

Gotovo polovina anketiranih misli da industrija ipak neće stići do nivoa iz 2019. godine, 11 odsto u to sumnja, dok je 14 odsto reklo da uopšte nisu još sigurni kako će se realizovati turistička naredna godina.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...