Uprkos sporom padu inflacije

Poverenje američkih potrošača se poboljšalo u julu

SvetVesti

26.7.2023 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Poverenje američkih potrošača se poboljšalo u julu Poverenje američkih potrošača se poboljšalo u julu
Indeks poverenja potrošača u privredu, koji izračunava njujorška organizacija Conference Board, porastao je sa 110,1 poen u junu na 117 poena početkom jula, što... Poverenje američkih potrošača se poboljšalo u julu

Indeks poverenja potrošača u privredu, koji izračunava njujorška organizacija Conference Board, porastao je sa 110,1 poen u junu na 117 poena početkom jula, što je najveća vrednost u poslednje dve godine. Potrošači, takođe, sporo osećaju pad inflacije.

Indeks poverenja u trenutnoj situaciji popravio se sa 155,3 poena u junu na 160 poena, što je najviše od početka pandemije u martu 2020. godine. Indeks poverenja u situaciju u narednih šest meseci poboljšao se sa 80 poena na 88,3 poena, piše SEEbiz.

Ovaj indeks očekivanja je sada znatno iznad 80 poena, što je vrednost koja predviđa recesiju. U poslednjih 16 meseci ovaj indeks je samo dva puta bio iznad granice od 80 poena.

„Poboljšanje samopouzdanja se vidi u svim starosnim grupama i među onima sa višim i nižim prihodima“, rekla je glavna ekonomistkinja organizacije Conference Board Dana Peterson.

„Amerikanci i dalje gunđaju i žale se na privredu, jer je inflacija i dalje veća nego pre pandemije, a zbog borbe protiv nje su veće i kamate, a samim tim je veće i zaduživanje. Ali posla ima više nego dovoljno, nezaposlenost je mala, domaćinstva i dalje imaju dovoljno novca za trošenje, a uprkos prognozama, uopšte nije verovatno da će doći do recesije#, izjavila je Peterson.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...