inflacija popušta, optimizam jača

Rast raspoloženja potrošača u SAD na najvišem nivou u poslednja četiri meseca

SvetVesti

17.6.2023 15:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

Rast raspoloženja potrošača u SAD na najvišem nivou u poslednja četiri meseca Rast raspoloženja potrošača u SAD na najvišem nivou u poslednja četiri meseca
Raspoloženje potrošača u SAD poraslo je u junu, i dostiglo je najviši nivo u poslednja četiri meseca, pokazuju preliminarni rezultati ankete potrošača Univerziteta Mičigen... Rast raspoloženja potrošača u SAD na najvišem nivou u poslednja četiri meseca

Raspoloženje potrošača u SAD poraslo je u junu, i dostiglo je najviši nivo u poslednja četiri meseca, pokazuju preliminarni rezultati ankete potrošača Univerziteta Mičigen objavljeni u petak.

Indeks raspoloženja potrošača je skočio 4,7 procentnih poena na 63,9 u junu, sa 59,2 u maju, prenosi Anadolu Agency.

„Raspoloženje potrošača je poraslo za osam odsto u junu, dostigavši najviši nivo u poslednja četiri meseca, što odražava veći optimizam kako je inflacija popustila i kreatori politike rešili krizu gornje granice javnog duga“, rekla je direktorka Ankete potrošača Džoan Hsu (Joanne Hsu).

„Raspoloženje je trenutno 28 odsto iznad istorijskog minimuma od pre godinu dana i možda će nastaviti svoju uzlaznu putanju od tada“, dodala je ona.

Međutim, inflaciona očekivanja za godinu unapred su u junu smanjena na 3,3 odsto, nakon što su u maju iznosila 4,2 odsto.

Indeks trenutnih ekonomskih prilika je porastao za 3,1 poen na 68 u junu, sa 64,9 u maju, pokazuju rezultati istraživanja. Indeks očekivanja potrošača je skočio za 5,9 poena na 61,3 sa 55,4 u tom periodu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...