Trka za velikim prinosima potisnula je kvalitetne poljoprivredne proizvode, ali trendovi se menjaju

Povratak starim domaćim sortama povrća može biti dugoročno isplativ

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

2.3.2021 13:01 Autor: Marko Miladinović 11

Povratak starim domaćim sortama povrća može biti dugoročno isplativ Povratak starim domaćim sortama povrća može biti dugoročno isplativ
Eksplozija broja stanovnika na planeti, posebno u zemljama u razvoju od kraja Drugog svetskog rata do danas, kao i bespoštedna trka za profitom po... Povratak starim domaćim sortama povrća može biti dugoročno isplativ

Eksplozija broja stanovnika na planeti, posebno u zemljama u razvoju od kraja Drugog svetskog rata do danas, kao i bespoštedna trka za profitom po svaku cenu velikih pojoprivrednih proizvođača, u relativno kratkom roku istisnuli su u potpunosti voće i povrće starih lokalnih sorti nauštrb višestruko isplativijih hibrida.

No, početak novog milenijuma doneo je izvesne promene na tom planu. U svetu je trend da se mlađe generacije u velikoj meri okreću zdravoj ishrani, ali se i po našim pijacama sve češće  može čuti žal za prošlim vremenima, kada je voće i povrće „imalo mnogo lepši miris i ukus“.

„Tokom poslednjih decenija dvadesetog veka akcenat u stvaranju novih sorti je bio na prinosu, što je imalo svoju ekonomsku opravdanost. Međutim, zanemarivao se kvalitet, odnosno mnoge povrtarske vrste gubile su ’ukus’ i ’miris’. Ovim gubitkom smanjivala se nutritivna vrednost – sadržaj makro i mikroelemenata, vitamina, proteina, pigmenata, antioksidanasa, vlakana i niza drugih fitonutritijenata“, kaže u razgovoru za Biznis.rs dr Janko Červenski iz novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, i naglašava da su domaće sorte bolje adaptirane na agroklimatske uslove naše zemlje, gde su i nastale.

Kako kažu u Institutu, zbog povećanja urbane populacije danas je u modernoj poljoprivredi zastupljeno gajenje jedne prinosnije sorte-hibrida na većim površinama, što ne ide u prilog starim vrstama. Često i baštovani sami ostavljaju seme, ne poštujući principe semenske proizvodnje, što za posledicu ima nestajanje starih sorti.

U kolekcijama Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, pored sorti koje su u njemu stvorene, čuvaju se i stare sorte brojnih povrtarskih biljnih vrsta sa ovih prostora. Može se reći da je očuvanjem genetskih resursa i kolekcija domaćeg sortimenta sačuvano blago naše države. Domaće sorte kupusa, paradajza, paprike, lukova, pasulja, boranija, dinja, itd. su i dalje zastupljene u proizvodnji i ispunjavaju kvalitativnu stranu njihove upotrebne vrednosti u načinima korišćenja u našoj ishrani, a takođe su pogodne i za gajenje po principima organske proizvodnje.

Semena povrća iz ponude Instituta za ratarstvo i povrtarstvo

Ulaganje u stare sorte dugoročno može biti veoma isplativo s obzirom na sve veću potražnju. „Prinos i kvalitet su obično u negativnoj korelaciji. Konkretno, kod povrća ukoliko je veći prinos obično ono ima veći sadržaj vode u biljnim organima. Stoga materije koje daju miris i ukus budu ’razblažene’ u takvim plodovima. Takvo povrće u žargonu zovemo ’plastično’. Poslednjih nekoliko godina u svetu se beleži povećanje zahteva za povrtarskim biljnim vrstama koje imaju karakterističan ukus i miris, koje poseduju visok procenat vitamina, minerala, pa čak i lekovitih supstanci“, objašnjava naš sagovornik, i dodaje da i u našoj zemlji trenutno postoji trend vraćanja starim sortama.

Menjamo prinos za kvalitet

S jedne strane stoje zdravlje, i što da ne, gurmanski užitak, ali s druge se postavlja pitanje ekonomske isplativosti. Svedoci smo da je upravo pokret proizvođača organske hrane doneo drugačije trendove i u tom segmentu, te podigao cenu, što opravdano, a što „marketinškim principima“, voću i povrću koje po definiciji nema velike prinose.

Prema rečima dr Daria Danojevića iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, potrebno je više ulagati u domaću proizvodnju, kao što je slučaj svuda u svetu, pogotovu zato što inostrane kompanije vrše distribuciju semena hibridnog povrća u našoj zemlji, što je finansijski opravdano i ne može se zaustaviti.

Novosadski Institut u svom radu posebnu pažnju posvećuje očuvanju genetskih resursa velikog broja sorti u okviru svojih biljnih kolekcija. „Ne treba zanemariti ni činjenicu da su nutricionistički zahtevi u smislu kvaliteta visoki, a stare sorte upravo to i pružaju. Povratak starim sortama, odnosno kvalitetu, je moguć uz reklamu, seriju predavanja, pisanja i objavljivanja brošura, kataloga, gde bi se proizvođači i potrošači informisali o sastavu i nutritivnoj vrednosti, jer obilje vitamina, minerala i brojnih lekovitih supstanci predstavljaju potrebu i imperativ u savremenom načinu života“, poručuje Danojević.

Da li će domaće pijace ponovo biti pune starih sorti voća i povrća? Foto: Tanjug

Značajni finansijski efekti uz primenu pravih agrotehničkih mera

Imajući u vidu da potražnja za starim semenima raste, brojni mali, ali i veliki uzgajivači sve više kupuju ovakve vrste sorti. Međutim, nisu i sva prodajna mesta koja ih imaju u ponudi jednako proverena.

U Institutu za ratarstvo i povrtarstvo kažu da su semena starih sorti u ponudi preko brojnih internet stranica mnoge od njih nemaju pravo za distribuciju i prodaju semena od vlasnika i stvaraoca sorti.

„Trenutno se u asortimanu i prodaji našeg Instituta kao rezultat oplemenjivanja može nabaviti seme brojnih sorti više od 20 biljnih vrsta povrća. Reč je o sortama pogodnim za proizvodnju kako na otvorenom, tako i u zaštićenom prostoru, za svežu potrošnju, industrijsku preradu, konvencionalnu i organsku proizvodnju. Uz pravilnu i pravovremenu primenu svih agrotehničkih mera moguće je ostvariti značajne finansijske efekte“, napominje dr Maja Ignjatov, rukovodilac Departmana za povrtarske i alternativne biljne vrste u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo.

Stare sorte mogu u određenoj meri da se očuvaju u domaćinstvima, ali svakako samo uz primenu svih mera i principa semenske proizvodnje, što je pre svega zadatak Instituta i države.

„Ukoliko se u prvi plan stavlja samo zarada proizvođača i trgovinskih lanaca to vremenom može da dovede do nestanka brojnih sorti. Primat i balans mora da postoji u strategiji i politici svake države, te je stoga neophodno institutima u našoj zemlji pružiti podršku kroz naučne i stručne projekte. Iz tog razloga funkcionalna banka biljnih gena na nivou države je cilj kojim svi mi treba da težimo“, zaključuje naša sagovornica.

  • Anna

    2.3.2021 #1 Author

    I ono što je najbitnije domaće proizvode ponuditi domaćem tržištu a ne izvoziti na uštrb domaćeg stanovništva. Došli smo u apsurdnu situaciju da izvozimo kvalitetno voće za Rusiju a da iz iste uvozimo njihovo ni upola kvalitetno voće.

    Odgovori

  • Gabi

    2.3.2021 #2 Author

    Onda trba što više raditi na promociji starih sorti povrća, kako bi se ljudi u velikom broju zainteresovali i samim tim skočila potražnja

    Odgovori

  • Irina

    2.3.2021 #3 Author

    Kvalitet na prvom mestu

    Odgovori

  • Mila

    2.3.2021 #4 Author

    Mi stariji i dalje pamtimo te ukuse i mirise. Bilo bi lepo ponovo ih osetiti. Ali pravi benefit su upravo zdravije namirnice

    Odgovori

  • NN

    2.3.2021 #5 Author

    Treba što više potencirati na domaćoj proizvodnji a ne uvoziti sa strane nešto što nije ni upola kvalitetno.

    Odgovori

  • Danijela

    2.3.2021 #6 Author

    Slazem se. Stare dobre stvari ne treba menjati.

    Odgovori

  • Sara

    3.3.2021 #7 Author

    To je svakako nešto čiji smo potencijal zanemarili

    Odgovori

  • Ljubinka

    3.3.2021 #8 Author

    Država mora da stane iza domaće proizvodnje.

    Odgovori

  • suncokret

    3.3.2021 #9 Author

    Zato smo mi još i sačuvali našu hranu i svi koji su duže boravili na zapadu kažu da je naše voće i povrće mnogo ukusnije i nadajmo se da nećemo dozvoliti ulazak GMO proizvodnje u našu zemlju.

    Odgovori

  • Mica

    3.3.2021 #10 Author

    Organska proizvodnja hrane bi trebalo da bude imperativ,kvalitet svakako na prvom mestu

    Odgovori

  • Ana

    6.3.2021 #11 Author

    Starim sortama se jako dobro već godinama bavi Ekološki pokret „Okvir života“! Tamo možete dobiti seme starih sorti besplatno!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...