investicije u zelenu agendu imaće veliki udeo u novom investicionom ciklusu naše zemlje

Power China će u Srbiji graditi svoj prvi veliki projekat iz obnovljivih izvora energije u Evropi

SrbijaVesti

20.9.2021 12:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Power China će u Srbiji graditi svoj prvi veliki projekat iz obnovljivih izvora energije u Evropi Power China će u Srbiji graditi svoj prvi veliki projekat iz obnovljivih izvora energije u Evropi
Ministarka energetike u Vladi Srbije danas je održala dva važna sastanka sa partnerima naše zemlje u investiranju u oblasti energetike, pre svega u snabdevanju... Power China će u Srbiji graditi svoj prvi veliki projekat iz obnovljivih izvora energije u Evropi

Ministarka energetike u Vladi Srbije danas je održala dva važna sastanka sa partnerima naše zemlje u investiranju u oblasti energetike, pre svega u snabdevanju gasom i održivim izvorima energije. Zorana Mihajlović sastala se sa ambasadorom Azerbejdžana u Srbiji Kamilom Hasijevim, a potom sa predstavnicima kompanije Power China.

Na sastanku sa Hasijevim bilo je reči o intenziviranju saradnje u oblasti energetike i rudarstva i potencijalnom potpisivanju novog memoranduma o razumevanju i saradnji u oblasti energetike, saopštavaju iz ovog ministarstva.

Mihajlović je izjavila da se nada da će sve zemlje nastaviti saradnju ostvarenu u prethodnom ministarstvu, posebno kada su u pitanju projekti za izgradnju puta Ruma-Šabac-Loznica. Ona je istakla da su energetika i rudarstvo važne i kompleksne teme, te da je cilj da se unapredi saradnja, posebno u sektoru za naftu i gas, javlja Tanjug.

Ministarka je izradila nadu da će Srbija novom interkonekcijom dobiti mogućnost snabdevanja gasom iz Azerbejdžana. Rekla je i da Srbija želi da proširi i intenzivira saradnju u oblasti obnovljivih izvora.

Kako kaže, novi investicioni ciklus obuhvata projekte vredne 17 milijardi evra, od kojih je najveći deo predviđen za zelenu energiju. Uverena je, poznajući kompanije u sektoru infrastrukture, da se to dobro iskustvo može preneti i na energetski sektor.

Mihajlović je ambasadora informisala i o projektu izgradnje gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad, napomenuvši da se radovi očekuju krajem oktobra.

Hasijev je istakao da su Srbija i Azerbejdžan prijateljske zemlje i da naši odnosi počivaju na čvrstim temeljima strateškog partnerstva. „Cilj je da se dodatno unapredi dosadašnja saradnja i da, osim u oblasti gasnog snabdevanja, sarađujemo i u delu koji se tiče zelene energije“, rekao je ambasador i istakao da je potrebna razmena iskustva i razvijanje partnerskog odnosa u ovom sektoru.

Power China za dugoročnu energetsku stabilnost

Ministarka rudarstva i energetike razgovarala je danas i sa delegacijom iz kompanije Power China, koju je predvodio Ði Sjaojung, o saradnji u oblasti energetike, investicijama u oblasti zelene energije i izgradnji novih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore.

Kako je saopšteno iz ministarstva, Mihajlović je predstavnike kineske kompanije upoznala pre svega o novom investicionom planu i zakonskom okviru. „Veći deo projekata vrednih 17 milijardi evra u novom investicionom ciklusu je upravo u vezi sa obnovljivim izvorima energije. Knjiga projekata je prikaz potencijala Srbije u oblasti elektroenergetike, OIE, toplotne energije, energetske efikasnosti, geologije i rudarstva, kao i inovativnih projekata u oblasti vodoničnih tehnologija“, rekla je Mihajlović.

Istakla je da Srbija želi saradnju sa najboljim svetskim kompanijama u svim ovim oblastima i kazala da je Power China dobrodošla i u ovom sektoru. Ona je posebno istakla važnost izgradnje novih kapaciteta za proizvodnju energije koristeći obnovljive izvore, rekavši da će to obezbediti dugoročnu energetsku stabilnost.

„Želimo da upravo ovde imamo prvu veliku investiciju u oblasti OIE u Evropi, posebno kada je reč o novim hidroelektranama, solarnim elektranama i vetroelektranama, jer smatramo da su tu velike mogućnosti, s obzirom na odlične odnose dve države, potencijale Srbije i dobar investicioni ambijent“, rekao je Ði Sjaojung.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...