U zagađenim opštinama treba ograničiti cene

Poziv crnogorskoj vladi da zabrani izvoz ogrevnog drveta i peleta

EkologijaRegionVesti

17.6.2022 10:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Poziv crnogorskoj vladi da zabrani izvoz ogrevnog drveta i peleta Poziv crnogorskoj vladi da zabrani izvoz ogrevnog drveta i peleta
Predsednik Socijaldemokrata (SD) Bijelo Polje Ismar Ćorović pozvao je Vladu Crne Gore da hitno reaguje tako što će zabraniti izvoz peleta i ograničiti njegovu... Poziv crnogorskoj vladi da zabrani izvoz ogrevnog drveta i peleta

Predsednik Socijaldemokrata (SD) Bijelo Polje Ismar Ćorović pozvao je Vladu Crne Gore da hitno reaguje tako što će zabraniti izvoz peleta i ograničiti njegovu i cenu drva.

“Pozivam Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, kao i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da hitno reaguju i zaštite stanovnike Crne Gore tako što će zabraniti izvoz sirovine, dok naši stanovnici ne podmire svoje potrebe”, naveo je Ćorović u saopštenju.

On je dodao da su odluku o zabrani već donele susedne zemlje i to Bosna i Hercegovina početkom juna i ta odluka važi 90 dana, dok je Vlada Srbije krajem maja zabranila izvoz, piše agencija Mina.

“Mnogi na severu Crne Gore su korisnici programa ‘Energy Wood’, koji je pokrenula vlada i koji je podrazumevao je nabavku kotlova na pelet, gde država subvencioniše kamate na kredite kod komercijalnih banaka, a sve zarad smanjenja emisije ugljen-dioksida”, saopštio je Ćorović.

On je poručio da je ovih dana teško doći do peleta i po ceni od 280 evra po toni, podsećajući da je prošle godine u ovom periodu bio oko 150 evra po toni.

“Mnogi će biti prinuđeni da se greju na ugalj po ceni od 115 evra sa prevozom po toni, što znači veće zagađenje vazduha u zimskom periodu”, tvrdi Ćorović.

Rešenje je, kako smatra, subvencija vlade proizvođačima da smanje cenu peleta i drva za građane Crne Gore, kao i zabrana izvoza.

“Sredstva za subvenciju se mogu i moraju obezbediti da cena peleta u zagađenim opštinama na severu Crne Gore ne prelazi cenu od 200 evra po toni”, rekao je Ćorović.

On je naveo da je upravo zahvaljujući amandmanskom delovanju SD-a na Zakon o ograničenju cena, crnogorskoj vladi omogućeno da ograniči cenu sredstava za ogrev.

“Njena je obaveza da zabrani izvoz što pre. Na taj način pomoći će se i ovako osiromašeni sever, odakle se i crpi sirovina, a i sačuvaćemo životnu sredinu i imaćemo znatno kvalitetniji vazduh”, zaključio je Ćorović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...