POZNATE LIČNOSTI DONOSE PROFIT I KADA NISU MEĐU ŽIVIMA Majkl Džekson je ove godine zaradio 48 miliona dolara

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

11.12.2020 15:28 Autor: Marko Miladinović 0

POZNATE LIČNOSTI DONOSE PROFIT I KADA NISU MEĐU ŽIVIMA Majkl Džekson je ove godine zaradio 48 miliona dolara POZNATE LIČNOSTI DONOSE PROFIT I KADA NISU MEĐU ŽIVIMA Majkl Džekson je ove godine zaradio 48 miliona dolara
Američki časopis Forbes poznat je po svojim godišnjim top listama zarada i ličnih bogatstava, međutim spisak najvećih mrtvih profitera svakako je jedan od neobičnijih... POZNATE LIČNOSTI DONOSE PROFIT I KADA NISU MEĐU ŽIVIMA Majkl Džekson je ove godine zaradio 48 miliona dolara

Američki časopis Forbes poznat je po svojim godišnjim top listama zarada i ličnih bogatstava, međutim spisak najvećih mrtvih profitera svakako je jedan od neobičnijih u njegovoj ponudi.

Naime, unazad već desetak godina Forbes saopštava ko je od preminulih poznatih ličnosti, najčešće iz sveta umetnosti i zabave, i posthumno beležio velike prihode, najčešće u ime registrovanih porodičnih zadužbina. Neke od ličnosti sa ovog spiska nisu među živima već nekoliko decenija – na primer Merilin Monro (Marilyn Monroe) ili Elvis Prisli (Elvis Presley) – pa opet „zarađuju“ dovoljno novca da se nađu u prvih deset ili dvadeset mrtvih dobitaša.

Forbes sastavlja listu najprofitabilnijih ličnosti koje nisu više među živima na osnovu agregiranih podataka prikupljenih sa MRC Data, IMDBPro i NPD BookScan, kao i na osnovu razgovora za insajderima iz muzičke i filmske industrije. Statistika se prikuplja zaključno sa prvim oktobrom, a lista tradicionalno saopštava u novembru mesecu.

Ove godine na prvom mestu se ponovo našao Majkl Džekson (Michael Jackson), a njegovu slavu nije uspela da pomuti i velika gledanost kontroverznog dokumentarnog filma „Leaving Neverland“ koji je govorio o problematičnom životu muizičke zvezde preminule 2009. godine. Džekson je u 2020. godini doneo 48 miliona američkih dolara upraviteljima njegove zaostavštine, u bruto neoporezovanom iznosu.

Na drugom mestu se, pomalo neočekivano našao Dr Sus (Theodor „Seuss“ Geisel), autor dečijih knjiga i karikaturista. Njegova visoka pozicija, ostvarena 29 godina nakon smrti, posledica je toga što su njegova dela u poslednje vreme iznova otkrili mnogi holivudski studiji. Pored toga, u proteklih 12 meseci prodato je čak šest miliona primeraka knjiga koje je potpisao Dr Sus, što je sve skupa bilo dovoljno za 33 miliona dolara zarade.

Foto: Pixy.org

Trećeplasirani je Čarls Šulc (Charles Shulz), tvorac popularnog stripa i crtanog filma o biglu Snupiju i Čarliju Braunu. Iako nije među živima već dve decenije, Šulc je doneo 32,5 miliona dolara svojim naslednicima.

Na četvrtom mestu je Arnold Palmer, čuveni golfer poznat po osvežavajućem bezalkoholnom piću (25 miliona dolara), na petom Elvis Prisli (23 miliona), a šesti je košarkaš Kobi Brajant (Kobe Bryant), stradao u helikopterskoj nesreći početkom godine (20 miliona, na osnovu sportske opreme i prodaje autobiografske knjige).

U prvih deset plasirali su se još reper Đus Vorld (Juise WRLD), legenda rege muzike Bob Marli (Bob Marley), frontmen grupe The Beatles Džon Lenon (John Lennon), kao i rok muzičar Princ (Prince).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...