Očekivan rast prometa robe

Praznične kupovine i državni podsticaji podigli promet trgovine na malo

Vesti

11.6.2021 12:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Praznične kupovine i državni podsticaji  podigli promet trgovine na malo Praznične kupovine i državni podsticaji  podigli promet trgovine na malo
Dostupni podaci relevantnih statističkih agencija pokazali su da je u aprilu došlo do rasta prometa na malo u u Srbiji, ali i u svim... Praznične kupovine i državni podsticaji  podigli promet trgovine na malo

Dostupni podaci relevantnih statističkih agencija pokazali su da je u aprilu došlo do rasta prometa na malo u u Srbiji, ali i u svim zemljama Evropske unije.

Prema podacima Eurostata, ovoga aprila u odnosu na isti mesec prošle godine, trgovina na malo u evrozoni je povećana za 23,9 odsto, a u EU 22,4 odsto. Obim trgovine je najviše porastao za automobilska goriva, neprehrambene proizvode, hranu, piće i duvan.

Do rasta je došlo u svim zemljama članicama za koje postoje dostupni podaci, sa najvećim godišnjim rastom zabeleženim u Luksemburgu, Francuskoj i Rumuniji.

EVROZONAApril 2021/2020
Ukupna trgovinska razmena23,9
Hrana, piće, duvan3,3
Neprehrambeni proizvodi42,6
Internet trgovina18,2
Gorivo65,6
EU
Ukupna trgovinska razmena22,4
Hrana, piće, duvan3,4
Neprehrambeni proizvodi38,6
Internet trgovina17,9
Gorivo54,3
Podace Evropskog zavoda za statistiku – Eurostat

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, promet robe u trgovini na malo u aprilu bio je u tekućim cenama veći za 47 odsto, a u stalnim cenama za 42 odsto nego u istom mesecu 2020. godine.

U međugodišnjem poređenju, prva četiri meseca 2021. godine, promet robe u trgovini na malo veći je u tekućim cenama za 14 odsto, a u stalnim cenama za 13 odsto.

Kontinuiran rast

„Aprilski rast maloprodajnog prometa je očekivan, jer se radi o pojačanoj kupovini pred uskršnje i prvomajske praznike“, kaže za Biznis.rs autor publikacije Makroekonomska kretanja u Srbiji, ekonomista Saša Đogović.

On dodaje da su dinamiku maloprodajnog prometa dodatno podstakle isplate regresa i akontacija za sledeći mesec pred praznike.

„Rast plata s početka ove godine, posebno u javnom sektoru, te rast penzija i minimalne cene rada, uz izrazito nisku bazu za poređenje iz pandemijske 2020. godine, kada je ekonomija u celom aprilu bila zaključana, doprineli su ovim pozitivnim pomeranjima“, objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, pozitivan pomak na godišnjem nivou nije upitan, u odnosu na april 2020. godine stopa rasta u realnom iznosu bila je fantastičnih 42 odsto, a u kumulativu preko prva četiri meseca ove u odnosu na stanje iz istog perioda lane, 13 odsto.

Saša Đogović – Foto: printscreen/Youtube: Happy TV

„Treba istaći da, za razliku od Srbije, čija ekonomija u proteklom delu 2021. godine nije bila zaključana, izuzimajući neke uslužne delatnosti, poput ugostiteljstva, organizacije događaja i slično, u nekim zemljama EU, postojao je, i još uvek negde postoji, policijski čas, što predstavlja otklon potrošača od ulaska u maloprodajne objekte“, naveo je Đogović.

Zbog popuštanja epidemioloških mera i oživljavanja turizma, dodaje on, treba očekivati da će se i tamo situacija poboljšavati.

„I u nastavku 2021. godine srpski maloprodajni promet imaće pozitivne tendencije koje će imati zakonomeran karakter, uz moguće povremene, kratkotrajne negativne oscilacije, pod uticajem sezone, ne narušavajući tu zakonomernost“, istakao je Đogović.

On smatra da će dodatan impuls rastu maloprodajnog prometa dati vanredne isplate državne pomoći nezaposlenima, penzionerima i punoletnim građanima, kao i blagi rast priliva od turista, posebno iz regiona.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...