Objavljeni rezultati ankete Privredne komore Srbije

Pred privrednicima izazovan početak godine, većina ne očekuje promenu poslovne klime

PoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

18.2.2022 15:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Pred privrednicima izazovan početak godine, većina ne očekuje promenu poslovne klime Pred privrednicima izazovan početak godine, većina ne očekuje promenu poslovne klime
Najnoviji rezultati ankete Privredne komore Srbije pokazuju da je situacija na tržištu rada stabilna i da većina privrednika očekuje nepromenjen ili blago rastući nivo... Pred privrednicima izazovan početak godine, većina ne očekuje promenu poslovne klime

Najnoviji rezultati ankete Privredne komore Srbije pokazuju da je situacija na tržištu rada stabilna i da većina privrednika očekuje nepromenjen ili blago rastući nivo prometa usluga i dobara.

“Privrednici su umereni optimisti kada je reč o povećanju izvoza u prvom tromesečju 2022. godine i planiraju veći obim investicija”, pokazuju rezultati ankete u kojoj je 1.571 preduzeće ocenilo svoje poslovanje u četvrtom kvartalu prošle i iznelo očekivanja za prvi kvartal ove godine.

S druge strane, visoke cene resursa i tražnja na domaćem tržištu predstavljaju izazove sa kojima se najveći deo privrede suočava početkom 2022. godine. Troškovi inputa u poslednjem tromesečju 2021. povećani su kod 72 odsto ispitanika u odnosu na treći kvartal prošle godine, najviše u drvnoj industriji i poljoprivredi.

“Više od polovine anketiranih očekuje da će poslovna klima u prvom tromesečju ove godine ostati nepromenjena, četvrtina da će biti poboljšana, a 23 odsto očekuje lošiju poslovnu klimu u odnosu na poslednji kvartal 2021. godine. Većina kompanija je u četvrtom kvartalu prošle godine zadržalo ili čak povećalo broj zaposlenih, a smanjenje broja zaposlenih ni u prvom kvartalu ove godine ne očekuje 92 odsto ispitanih preduzeća”, navodi se u rezultatima ankete.

Foto: Tanjug

Kada je reč o prometu, većina privrednika očekuje nastavak pozitivnog trenda u prvom kvartalu tekuće godine. Čak 61 odsto očekuje veći ili nepromenjen promet. Takođe, privrednici očekuju povećanje izvoza u prva tri meseca ove godine, a tri četvrtine isti ili povećan obim uvoza u odnosu na kraj 2021. godine.

Rezultati anktete pokazuju da čak 87 posto kompanija planira veći ili isti nivo investicija u odnosu na prošlu godinu, najviše u građevinske objekte i zemljište, uvoznu i domaću opremu.

Ohrabruje podatak da je 78 odsto anketiranih ukazalo da ima dovoljno sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, a kada je u pitanju likvidnost, sa najvećim izazovom se suočavaju turizam i ugostiteljstvo, drvna industrija i komunalne delatnosti.

Preduzeća su prošle godine najviše koristila sopstvena sredstva za poslovanje – 80 odsto firmi, a kredite 17 procenata. Podsticaje državnih institucija i lokalnih samouprava koristilo je 40 odsto kompanija.

Anketirana preduzeća zapošljavaju više od 285.000 radnika, a prema podacima iz finansijskih izveštaja za 2020. godinu, ostvarila su 21,7 milijardi evra prihoda.

  • VERA

    21.2.2022 #1 Author

    Poslovna klima ce biti uzasna dok se cene ne stabilizuju. Sve je poskupelo i tek cemo to da osetimo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...