Postoje opipljivi rezultati koji će smanjiti troškove našim kompanijama

Zapadni Balkan prioritet i nove nemačke vlade

BiznisEURegionSrbijaU fokusuVesti

18.2.2022 09:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Zapadni Balkan prioritet i nove nemačke vlade Zapadni Balkan prioritet i nove nemačke vlade
Zapadni Balkan ostaje prioritet i nove nemačke vlade, traže se nova rešenja i ideje sa ciljem podrške regionalnim i evropskim integracijama, izjavio je predsednik... Zapadni Balkan prioritet i nove nemačke vlade

Zapadni Balkan ostaje prioritet i nove nemačke vlade, traže se nova rešenja i ideje sa ciljem podrške regionalnim i evropskim integracijama, izjavio je predsednik Privredne komore (PKS) Srbije Marko Čadež.

„U protekla tri dana razgovarao sam sa predstavnicima Bundestaga, Ministarstva spoljnih poslova, Ureda kancelara, sa predstavnicima privrede i industrije o tome kako vidimo budućnost Zapadnog Balkana i saradnje tog regiona sa Evropskom unijom – procesa koji do sada nije mnogo napredovao kada je u pitanju samo priključivanje EU“, rekao je Čadež, a navodi se u saopštenju PKS.

Kaže i da proces nije mnogo napredovao ne u smislu pregovora, već u onom praktičnom smislu šta se implementira i koji su pravi benefiti jedinstvenog tržišta Unije za kompanije iz regiona.

„Osnovno pitanje je i svi smo se složili da Zapadni Balkan jeste prioritet i ove nove nemačke vlade. Najviše smo razgovarali o inicijativi Otvoreni Balkan, zašto je ona važna, na koji način možemo da je poširimo na svih šest ekonomija na Zapadnom Balkanu, što jeste važno i kako EU vidi proces približavanja celog regiona i svake ekonomije pojedinačno zajedničkom ekonomskom tržištu“, naveo je Čadež.

Dodao da je jako važno da postoje opipljivi rezultati koji će smanjiti troškove našim kompanijama, omogućiti im da posluju i olakšati im da budu deo jedinstvenog tržišta EU.

Čadež je tokom višednevne posete Berlinu razgovarao o evropskim integracijama, regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan i novim idejama u okviru Berlinskog procesa, a sagovornici su mu, između ostalih, bili direktorka za saradnju sa Jugoistočnom Evropom iz nemačkog ministarstva spoljnih poslova Suzana Suc (Suzana Suz), direktorka u Saveznom ministarstvu ekonomije Sonja Ajsenberg (Sonia Eisenberg), poslanik Adis Ahmetović, izvestilac za Balkan u Socijaldemokratskoj partiji Nemačke.

Sagovornici su mu bili i direktor nemačkog Komiteta za ekonomske odnose sa Istočnom Evropom Majkl Harms (Michael Harms) i Gerald Knaus iz Evropske inicijative za stabilnost.

  • MIŠKOVIĆ

    18.2.2022 #1 Author

    Zapadni Balkan je prioritet u njihovom interesu što je i logično. Nemačka je najveća industrija u EU da se malo ugledamo na njih i gledamo svoje interese i našoj državi bi bilo mnogo bolje

    Odgovori

  • Milovan94

    18.2.2022 #2 Author

    Uvek je i bila prioritet, niša se tu značajno nije promenilo

    Odgovori

  • STRELAC

    18.2.2022 #3 Author

    Da se ne lazemo,mi smo njima prioritet koliko je nama npr Zapadna Afrika.Jer da jesmo do sada bi velika Nemacka pomogla da se rese mnoga pitanja a ne da se vrtimo u vrzinom kolu 30 godina.

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.2.2022 #4 Author

    Nova nemacka vlada ce raditi sto se nas tice isto kao i stara..Nista!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...