više od 4.000 srpskih firmi posluje sa partnerima iz Slovenije

Inicijativa za jaču ekonomsku saradnju u regionu

BiznisBolji posaoInvesticijeManifestacijePoslovanjeRegion

26.1.2022 09:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Inicijativa za jaču ekonomsku saradnju u regionu Inicijativa za jaču ekonomsku saradnju u regionu
Privredna komora Srbije u saradnji sa slovenačkim Institutom za strateška rešenja organizuje poslovni forum „Integracija zapadnog Balkana u ekonomski prostor EU“ koji će 2.... Inicijativa za jaču ekonomsku saradnju u regionu

Privredna komora Srbije u saradnji sa slovenačkim Institutom za strateška rešenja organizuje poslovni forum „Integracija zapadnog Balkana u ekonomski prostor EU“ koji će 2. februara u Beogradu okupiti najveće kompanije iz Srbije i Slovenije, saopštili su iz Privredne komore Srbije (PKS).

Cilj ovog skupa, koji se održava u hotelu Crowne Plaza, je da se rasvetle ključna pitanja i inicijative ekonomske saradnje u regionu, sa posebnim akcentom na privrednu saradnju između Srbije i Slovenije, prenosi eKapija.

„Podaci pokazuju da više od četiri hiljade firmi učestvuje u ekonomskoj saradnji između Srbije i Slovenije. Za poslednjih deset godina ta saradnja se udvostručila u ukupnoj vrednosti koju stvara. Poslednje tri godine ona je dostigla skoro milijardu i po evra i ima perspektivu daljeg rasta“, kaže Nikola Papak, direktor Kancelarije Privredne komore Srbije u Sloveniji.

Pored trgovine robom i uslugama, rastu i ukupne međusobne investicije

„Srpske kompanije su u poslednjih nekoliko godina investirale u Sloveniju više od pola milijarde evra. S druge strane, slovenačke su za poslednjih deset godina u našu zemlju uložile više od milijardu evra“, navodi Papak.

On dodaje da sa partnerima iz Slovenije danas trguje više od 4.000 kompanija iz Srbije. U Sloveniji je registrovano oko dve hiljade firmi u vlasništvu srpskih kompanija i državljana, prema podacima slovenačkih institucija. Više od 500 srpskih kompanija u ovom trenutku ima ozbiljne poslovne operacije na slovenačkom tržištu.

Učešće na Forumu su potvrdile najveće kompanije, poput Petrola, MK grupe, NLB banke, Delta Holdinga, Comtrade, Advokatske kancelarije Gecić, Triglav osiguranja i Nektar grupe.

Forum će biti realizovan kroz CEO panel na kojem će govoriti lideri kompanija – generalni direktor Comtrade System Integration Dušan Milićević, predsednik uprave NLB grupe Blaž Brodnjak, generalni direktor MK grupe Mihailo Janković, predsednica Uprave Petrol Nada Drobne Popovič, generalni direktor Nektar grupe Nenad Miščević, i predsednik Izvršnog odbora Triglav osiguranja Dragan Marković.

  • VERA

    27.1.2022 #1 Author

    Mi smo ista krv. Slovenija u srcu i u biznisu, zajedno smo jači.

    Odgovori

  • TINA

    16.2.2022 #2 Author

    Sa Slovenijom imamo tradicionalno dobre odnose

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...