Open Balkan privlači strane investitore u region

Zajedničko tržište rada prvi korak ka poslovnoj integraciji Zapadnog Balkana

BiznisInvesticijeRegionSrbijaVesti

24.12.2021 11:03 Autor: Stanislav Stanišić 0

Zajedničko tržište rada prvi korak ka poslovnoj integraciji Zapadnog Balkana Zajedničko tržište rada prvi korak ka poslovnoj integraciji Zapadnog Balkana
Sporazumi u okviru inicijative Open Balkan izazvali su veliko interesovanje kod poslovnih zajednica Srbije, Albanije i Severne Makedonije, u očekivanju benefita od stvaranja jedinstvenog... Zajedničko tržište rada prvi korak ka poslovnoj integraciji Zapadnog Balkana

Sporazumi u okviru inicijative Open Balkan izazvali su veliko interesovanje kod poslovnih zajednica Srbije, Albanije i Severne Makedonije, u očekivanju benefita od stvaranja jedinstvenog ekonomskog tržišta. U razgovoru za Biznis.rs savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Đurđević kaže da je ova inicijativa put ka stvaranju zajedničkog investicionog tržišta.

„Očekujemo da će se integracijom regionalnog ekonomskog prostora povećati i broj stranih kompanija koje će investirati na Zapadnom Balkanu premeštanjem pogona sa Dalekog istoka, kako bi bili bliže i geografski Evropskoj uniji“, navodi Đurđević.

On objašnjava da svaka država ima svoju investicionu politiku i postoje nagoveštaji da se kroz različite inicijative dođe do formiranja zajedničkog regionalnog tržišta. Za početak postoje razgovori da se utvrdi minimum ispod kojeg se ne bi išlo u usklađivanju kako bi se privukli investitori. Zadovoljan je koracima koji su napravljeni u Tirani, posebno sa formiranjem zajedničkog tržišta rada.

„Ovo je sporazum koji stvara nove uslove za kompanije, uz nadu da će se to proširiti na sve države regiona Zapadnog Balkana, da potražuju radnu snagu iz različitih oblasti. To će posebno značiti većim kompanijama koje imaju potrebu za različitim profilima“, naglašava Đurđević.

Formiranjem zajedničkog tržišta rada popuniće se potrebe za deficitarnim pozicijama, ali i otvoriti put do pronalaska kvalitetnih kadrova. Sada u Srbiji imamo radnike koji dolaze iz regiona i trećih zemalja, naročito kod sezonskih poslova i u građevini. Nagoveštava se da bi sezonski poslovi u Severnoj Makedoniji i Albaniji mogli biti zanimljivi našim građanima, posebno mlađim koji kombinuju odmor sa poslom.

Foto: Pexels.com

„Sporazum o zajedničkom tržištu rada je važan preduslov da znanje i umeće možete da realizujete na drugom mestu bez zahtevne procedure. Otvaraju se nove mogućnosti i vreme će pokazati koji će profili biti najtraženiji“, smatra Đurđević.

Inicijativa Open Balkan sama po sebi već pokreće procedure koje će, pre svega, obezbediti brži transport bez čekanja na granicama, harmonizacijom sertifikata čijom primenom će prevoz nesmetano ići od mesta preuzimanja robe do destinacije gde je predviđen prijem.

„Formiraće se lista ovlašćenih ekonomskih operatera koji će imati mogućnost da po prijemu robe dobiju svu neophodnu dokumentaciju za nesmetan prevoz do krajnje destinacije. Pokrenuta je procedura nadležnih službi u Srbiji i Severnoj Makedoniji da se prošire saobraćajne trake na prelazu Preševo/Tabanovce. Namera je da ovlašćeni ekonomski operateri imaju prioritet na prelazu i da imaju odvojenu traku za nesmetan prolaz“, objašnjava Đurđević.

Naš sagovornik dodaje da je veoma važno da se zbog evropskih integracija sve zemlje regiona uključe u inicijativu Open Balkan.

„U deklaraciji nakon sastanka u Tirani sve zemlje regiona su pozvane da se pridruže inicijativi. Regionalna saradnja je jedan od fundamentalnih principa u pravcu integracije u Evropsku uniju. To je jedan od preduslova u pregovaračkom procesu Srbije i jako važan kriterijum u procesu pridruživanja. Mislim da je ova inicijativa, ukoliko uvažava interese svih i ne bude izlazila iz standarda koji postoje u Evropskoj uniji, kompatibilna nastojanju država ka evropskim integracijama“, zaključuje Đurđević.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...