Privreda će imati koristi od sporazuma u okviru inicijative Open Balkan

Saradnju treba intenzivirati sa svima u regionu

BiznisInvesticijeRegionVesti

22.12.2021 17:17 Autor: Stanislav Stanišić 0

Saradnju treba intenzivirati sa svima u regionu Saradnju treba intenzivirati sa svima u regionu
Zvaničnici Srbije, Albanije i Severne Makedonije potpisali su u Tirani nekoliko sporazuma o regionalnoj saradnji, čiji bi finalni rezultat trebalo da bude slobodno kretanje... Saradnju treba intenzivirati sa svima u regionu

Zvaničnici Srbije, Albanije i Severne Makedonije potpisali su u Tirani nekoliko sporazuma o regionalnoj saradnji, čiji bi finalni rezultat trebalo da bude slobodno kretanje robe, usluga i ljudi sa ciljem stvaranja jedinstvenog ekonomskog tržišta i zajedničkog tržišta rada. Namera je da potpisani sporazumi u okviru regionalne inicijative Open Balkan omoguće da ovaj deo Evrope bude suštinski bez granica i da omoguće benefite poslovnoj zajednici.

Istaknuto je da je na predlog privrednika napravljen korak ka formiranju zajedničkog tržišta kako bi se obezbedilo nesmetano kretanje roba, usluga i ljudi.

„Sporazum dolazi kao posledica situacije na terenu, jer pojedina deficitarna zanimanja već pokrivaju građani Albanije i Severne Makedonije, a dogovor iz Tirane će pomoći rešavanju njihovog legalnog boravka i rada u Srbiji. Što se tiče naše privrede, pre svega kompanija u građevinskom sektoru, ovo će im olakšati angažovanje potrebnih radnika“, kaže za Biznis.rs koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić.

On je pohvalio inicijativu Open Balkan i zalaganje za dobre odnose u regionu, ali je istakao da treba razvijati saradnju i sa ostalima, pre svega sa Hrvatskom, Slovenijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

Odraz naše stvarnosti je da čak 70 odsto privrede izvozi proizvode u okolne zemlje. Mali je broj privrednika, a posebno u sektoru malih i srednjih preduzeća koji izvoze u Evropsku uniju. Naša privreda je slaba, nedovoljno razvijena, tako da su sporazumi u okviru inicijative Open Balkan dobri da podrže trgovinu“, navodi Rajić i dodaje da je izuzetno bitno da se reši problem kontrole robe na granicama.

Kroz inicijativu Open Balkan dogovoren je slobodan pristup tržištu rada, koji će omogućiti uvođenje jedinstvene radne dozvole za tri zemlje.

Potpisan je i Sporazum o povezivanju sistema elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana.

Pored toga potpisani su Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na Zapadnom Balkanu, Sporazum između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS), kao i sporazum između Vlade Severne Makedonije i Saveta ministara Albanije o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednosti (AEOS) i Sporazum o saradnji akreditacionih tela tri zemlje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...