Akcenat na razvoju industrijske i poljoprivredne proizvodnje

Regionalna saradnja ključ izlaska iz krize

BiznisBolji posaoRegionVesti

5.1.2022 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Regionalna saradnja ključ izlaska iz krize Regionalna saradnja ključ izlaska iz krize
Pandemija korona virusa, koja ulazi u treću godinu, ogolila je slabosti svetske, pa i regionalne ekonomije. Zato su istaknuti ekonomisti, saglasni da se ekonomski... Regionalna saradnja ključ izlaska iz krize

Pandemija korona virusa, koja ulazi u treću godinu, ogolila je slabosti svetske, pa i regionalne ekonomije. Zato su istaknuti ekonomisti, saglasni da se ekonomski rast u regionu mora ubuduće zasnivati na industrijskoj i poljoprivrednoj proizvodnji, a manje na uslužnim delatnostima.

Uz sve to pandemija nas je, kažu, naučila i da je neophodno da više jačamo sopstvene resurse i regionalnu saradnju. U protekle dve godine koliko traje pandemija bili smo svedoci pada privrede i ekonomskog rasta, ali i povećanja nezaposlenosti.

Mi moramo da radimo na izmeni privredne strukture i da jačamo prerađivačku industriju, da jačamo poljoprivredu i da jačamo neke druge privredne grane, jer neki budući problemi mogu da pogoršaju ono što je aktuelna situacija“, naglašava profesor Ekonomskog fakluteta Crne Gore Milan Lakićević za RTCG.

Predsednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić, kaže da je to poruka politici da na sopstvenoj teritoriji mora da osigura nužnu proizvodnju hrane.

„S druge strane mora da osigura proizvodnju ili ponudu energenata. Ovaj put se pokazalo da tržište ne može sve da reši, jer nije savršeno, nego da je nezaobilazna uloga države. Glavna opomena pandemije je, ipak, da nema povratka na staro. Zato državama regiona predstoji da dovrše započeti proces digitalizacije, ali i prelazak na tzv. zelenu ekonomiju“, kaže Jurčić.

Foto: Pixabay.com

Predsednik Saveza ekonomista Srbije, Aleksandar Vlahović, ističe da u temelju svega treba da stoji obrazovanje.

„Čini mi se da je to ono čemu se u prethodnom periodu nije poklanjala pažnja ili je to urađeno jako, jako loše i doneto mnogo loših odluka. Nedovoljna pažnja, nedovoljno ulaganje u obrazovanje i nauku i zato čini mi se da danas plaćamo cenu zaostajanja ne samo za zapadnim, nego i centralno istočnim državama. Uz sve to moraju se jačati sopstveni resursi, ali i saradnja u regionu“, ocenjuje Vlahović.

Jurčić naglašava da kad dođe do prirodnih nepogoda, mi smo mali i nezaštićeni i da prva pomoć uvek stiže od suseda.

„Korona nas je naučila da moramo da budemo solidarni, da moramo raditi na jačanju sopstvenih resursa, jer kada nastanu problemi svako rešava svoj problem“, naglašava Lakičević.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...