Najavljena izdvajanja i za zgradnju Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu

Predložen rebalans budžeta AP Vojvodine uvećan za 3,71 milijardu dinara

SrbijaVesti

25.8.2021 14:35 Autor: Gordana Bulatović 0

Predložen rebalans budžeta AP Vojvodine uvećan za 3,71 milijardu dinara Predložen rebalans budžeta AP Vojvodine uvećan za 3,71 milijardu dinara
Pokrajinska vlada predložila je na današnjoj sednici rebalans budžeta za 2021. godinu u obimu od 81,36 milijardi dinara, što predstavlja povećanje za 3,71 milijardu... Predložen rebalans budžeta AP Vojvodine uvećan za 3,71 milijardu dinara

Pokrajinska vlada predložila je na današnjoj sednici rebalans budžeta za 2021. godinu u obimu od 81,36 milijardi dinara, što predstavlja povećanje za 3,71 milijardu dinara, odnosno 4,8 odsto u odnosu na aktuelni budžet.

Kako je saopšteno iz Pokrajinske vlade, predloženim rebalansom kapitalni deo budžeta povećan je i iznosi 19,41 milijardu dinara.

Navodi se da se budžet povećava iz onog njegovog dela koji predstavlja najveći potencijal, a to su poreski prihodi – prihodi od poreza na zarade i poreza na dobit, što je, ističe se, najdirektniji pokazatelj stanja zaposlenosti, visine prosečnih plata i profitabilnosti privrede. Predlog odluke o rebalansu upućen je Skupštini AP Vojvodine.

Za prevremenu otplatu javnog duga nastalog u vreme prethodne administracije, iz pokrajinskog budžeta biće usmereno 900 miliona dinara, čime će se, kako se navodi, znatno smanjiti opterećenje budžeta za 2022. i 2023. godinu.

Ovim rebalnsom predviđena su izdvajanja za kapitalne projekte, pre svega u oblastima privrede i vodoprivrede, zdravstva, obrazovanja i kulture, razvoja sporta i socijalne i demografske politike, kaže se u zvaničnom saopštenju.

Vodoprivrednim preduzećima biće usmereno 600 miliona dinara za investicione radove i održavanje vodnih mreža. Za podsticaje privrednom i turističkom razvoju i podršku ženskom preduzetništvu i malim i srednjim preduzećima, opredeljeno je ukupno 357 miliona dinara. Za rekonstrukciju i adaptaciju zgrade očne klinike Kliničkog centra Vojvodine obezbeđeno je 310 miliona dinara. Obezbeđen je i novac za početak radova na izgradnji Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu, kao i za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju tri doma kulture – u Velebitu, Golubincima i Lovćencu.

Rebalansom su predviđena ulaganja i za opremanje Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu nakon završetka druge faze radova koji se očekuju krajem septembra, kao i za sanaciju objekata i prostora koje koriste osnovne i srednje škole u AP Vojvodini.

Velika ulaganja predviđena su i za dogradnju i rekonstrukciju Doma za duševno obolela lica u Čurugu, kao i za druge domove socijalnog staranja i ustanove socijalne zaštite koje vode brigu o deci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...