senator berni sanders oštro protiv zakona jer novac poreskih obveznika ide u velike kompanije

Predložene subvencije od 52 milijarde dolara za američke proizvođače čipova

Hi-techSvetVesti

29.3.2022 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Predložene subvencije od 52 milijarde dolara za američke proizvođače čipova Predložene subvencije od 52 milijarde dolara za američke proizvođače čipova
Američki Senat je u ponedeljak odobrio nacrt zakona kojim se obezbeđuju 52 milijarde dolara američkih subvencija za proizvodnju čipova u pokušaju da se postigne... Predložene subvencije od 52 milijarde dolara za američke proizvođače čipova

Američki Senat je u ponedeljak odobrio nacrt zakona kojim se obezbeđuju 52 milijarde dolara američkih subvencija za proizvodnju čipova u pokušaju da se postigne kompromis nakon višemesečnih diskusija.

Proceduralno glasanje 68 naprema 28 vraća ovaj predlog zakona u Predstavnički dom Kongresa u glomaznom procesu koji već dugo traje, da bi se konačno pokrenuo drugi formalni korak, tokom koga će poslanici iz oba doma tražiti dogovor o kompromisnoj verziji.

Stalni nedostatak čipova poremetio je proizvodnju posebno u automobilskoj i elektronskoj industriji, primoravajući neke firme da smanje proizvodnju, a sve su veći pozivi da se smanji oslanjanje na poluprovodnike iz uvoza.

Senat je prvi put usvojio zakon o čipovima zapravo još u junu, kada je takođe odobrio 190 milijardi dolara za jačanje američke tehnologije i istraživanja kako bi se takmičili sa Kinom, dok je Predstavnički dom usvojio prihvaćenu verziju početkom februara.

Ovi zakoni imaju različite pristupe rešavanju konkurentnosti SAD sa Kinom po širokom spektru pitanja, kao io trgovini i nekim klimatskim odredbama.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki (Jen Psaki) rekla je da je glasanje u Senatu još jedan korak „da ojačamo naše lance snabdevanja, napravimo više u Americi i nadmašimo Kinu i ostatak sveta u decenijama koje dolaze. Radujemo se što će Predstavnički dom brzo krenuti sa početkom i formalni proces rasprave o zakonu“, piše Reuters.

Ipak, konačni dogovor možda neće biti postignut do leta.

Nezavisni senator Berni Sanders (Bernie Sanders) kritikovao je subvencije od 52 milijarde dolara, nazivajući to „pohlepom koja ispunjava ciljeve kompanija“ i rekao da bi poreski obveznici trebalo da dobiju naloge ili kapital od profitabilnih firmi za čipove u zamenu za subvencije.

„Finansijska dobit koju ostvaruju ove kompanije mora se podeliti sa američkim narodom, a ne samo sa bogatim akcionarima“, rekao je Sanders.

Američka sekretarka za trgovinu Đina Rajmondo (Gina Raimondo) napomenula je da su pre dve decenije Sjedinjene Američke Države proizvodile skoro 40 odsto svih svetskih čipova, dok danas na njih otpada samo 12 odsto globalne proizvodnje. Glasanje u Senatu pomerilo je Sjedinjene Države „jedan korak bliže ka revitalizaciji američke proizvodnje poluprovodnika, obezbeđivanju naših kritičnih lanaca snabdevanja i vraćanju kvalitetnih radnih mesta u proizvodnji“, rekla je Rajmondo.

  • Milovan94

    29.3.2022 #1 Author

    Tako to radi pametna i organizovana država. Nestašice čipova su svuda tako da država treba da subvencionise

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...