PREDLOZI UDRUŽENJA FINANSIJSKIH DIREKTORA za ublažavanje ekonomskih posledica epidemije

SrbijaVesti

26.3.2020 14:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PREDLOZI UDRUŽENJA FINANSIJSKIH DIREKTORA za ublažavanje ekonomskih posledica epidemije PREDLOZI UDRUŽENJA FINANSIJSKIH DIREKTORA za ublažavanje ekonomskih posledica epidemije
Udruženje finansijskih direktora Srbije (UFDS) uputilo je Vladi RepublikeSrbije predlog 10 mera za koje smatraju da bi ublažile ekonomske posledice pandemije korona virusa na... PREDLOZI UDRUŽENJA FINANSIJSKIH DIREKTORA za ublažavanje ekonomskih posledica epidemije

Udruženje finansijskih direktora Srbije (UFDS) uputilo je Vladi Republike
Srbije predlog 10 mera za koje smatraju da bi ublažile ekonomske posledice
pandemije korona virusa na privredu u Srbiji

Kako se ističe u saopštenju, među merama koje Udruženje predlaže Vladi
Srbije navode se privremena obustava obračuna PDV na robu datu u
humanitarne svrhe u periodu trajanja vanrednog stanja, kao i poresko
rasterećenje privrednih subjekata, najmanje za vreme trajanja vanrednog stanja i tri meseca nakon njegovog ukidanja,uvođenjem privremene mere odlaganja obaveze plaćanja poreza i doprinosa na zarade i druga lična primanja.

Isto tako se predlaže a se omogući reprogram i otplata poreskog duga iz
prethodnog stava na dvanaest mesečnih rata,bez kamate,počev od dana ukidanja ovih privremenih mera.

Vladi Srbije se sugeriše da se privredni subjekti oslobode obaveze plaćanja
akontacija poreza na dobit za celu 2020.godinu odnosno da se uplata poreza na dobit pravnih lica za 2020.godinu izvrši po konačnom obračunu i po
sačinjavanju poreskog bilansa za 2020.godinu.

UFDS predlaže i da Vlada Srbije usvoji hitnu privremenu meru o odlaganju
plaćanja poreza na imovinu fizičkih i pravnih lica do isteka vanrednog stanja kao i da u periodu trajanja vanrednog stanja ukine sve komunalne takse i slične parafiskalne namete.

Među prdelozima je i mera da Vlada donese hitnu privremenu meru kojom se omogućava odlaganje predaje poreske prijave za porez na dodatu vrednost, i plaćanja dugovanog poreza do isteka 30 dana nakon dana ukidanja vanrednog stanja.

U Udruženju smatraju da bi i rok za predaju pazara trebalo produžiti, odnosno da se zbog otežanog funkcionisanja saobraćaja i skrećenog radnog vremena banaka, produži na 10 radnih dana.

Takođe se predlaže da Narodna banka srbije (NBS) nakon ukidanja vanrednog stanja prioritetno kupi korporativne obveznice, koje bi izdala srednja i velika preduzeća, pri čemu bi se obveznice mogle izdati na 1-7 godina, sa najviše do 50 odsto kreditne zaduženosti i prinosom od 1 procenat.

Obveznice bi bile dinarske i NBS Narodna banka Srbije bi ih otkupila samo od kompanija koje nisu otpuštale radnike za vreme trajanja vanrednog stanja i koje nemaju zaposlene koji ostvaruju minimalnu zaradu.
Isto tako se predlaže da Vlada kao pomoć malim i srednjim proizvođačima u ostvarivanju kontinuiteta proizvodnje, kao meru uvede srednjoročne namenske subvencionisane kredite za održavanje kontinuiteta proizvodnje/distribucije sa minimalnim rokom od 18 meseci i moratorijumom od minimalno tri meseca, kao i grejs periodom na glavnici dodatnih tri meseca po isteku moratorijuma.

UFDS predleže i uvodjenje subvencije za uvoz proizvodnih sirovina za
prioritetne kategorije proizvoda, održivosti kapaciteta uz odobravanje
srednjoročnih namenskih subvencionisanih kredita za uvoz sirovina sa
minimalnim rokom od 24 meseci i moratorijumom od tri meseca, kao i grejs
periodom na glavnicu od dodatnih tri meseca po isteku moratorijuma.

Među predlozima je i mera koja omogućava malim i mikro preduzećima
refinansiranje 100 odsto kreditnog zaduženja sa 1 procenat kamate, sa 1 godinom od početka otplate i kamate i glavnice, uz uslov da nemaju zaposlenih na minimalcu i da nisu otpuštali radnike.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...