Ažurirana lista planiranih projekata u Crnoj Gori

Predviđena ulaganja u infrastrukturu od oko 6,3 milijarde evra

InvesticijeNovacRegionVesti

19.1.2022 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Predviđena ulaganja u infrastrukturu od oko 6,3 milijarde evra Predviđena ulaganja u infrastrukturu od oko 6,3 milijarde evra
Nova ažurirana lista prioritetnih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori sadrži 152 projekta, a ukupna procenjena vrednost je 6,3 milijarde evra. Reč je o projektima... Predviđena ulaganja u infrastrukturu od oko 6,3 milijarde evra

Nova ažurirana lista prioritetnih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori sadrži 152 projekta, a ukupna procenjena vrednost je 6,3 milijarde evra. Reč je o projektima iz energetike, saobraćaja, zaštite životne sredine, komunalne infrastrukture, zdravstva, prosvete, kulture, sporta i digitalne infrastrukture koji bi se gradili novcem iz državnog budžeta, te državnih preduzeća, evropskih projekata, kredita ili kroz javno-privatno partnerstvo.

U području energetike nalazi se 13 projekata, čija je ukupna vrednost milijardu i 61 milion evra. Najviše vredi HE Komarnica, čiji su troškovi izgradnje procenjeni na 271 milion evra. Tu hidroelektranu gradila bi Elektroprivreda CG od svog novca i kroz povoljne kredite, pišu Vijesti.

Na listi je i izgradnja Jadransko-jonskog gasovoda, odnosno deonice kroz Crnu Goru, čija je vrednost 210 miliona evra. Predviđena je i obnova TE Pljevlja i toplifikacija grada, vredna 61 milion evra.

Predviđena je, između ostalog, i izgradnja vetroelektrane Gvozd vredne 61 milion evra, kao i plutajuće solarne elektrane na jezeru Slano vredne 50,4 miliona evra. Za širenje i unapređenje prenosne i distrubucijske mreže potrebno je 210 miliona evra.

Planirano je 14 saobraćajnih projekata, a ukupna vrednost je 3,7 milijardi evra.

Na spisku se nalaze sve četiri preostale deonice auto-puta Bar – Boljare, za koje će biti potrebno 1,7 milijardi evra. Za deonicu Mateševo – Andrijevica, za koju vlada očekuje povoljne evropske kredite i da će gradnja početi krajem ove godine, potrebno je 295 miliona evra, prenosi Poslovni dnevnik.

Niskogradnja
Foto: Pixabay.com

Na listi se nalazi i tzv. primorska varijanta Jadransko-jonskog auto-puta, čiji su troškovi izgradnje procenjeni na milijardu i 13 miliona evra.

Ministarstvo kapitalnih investicija pre usvajanja ove liste vladi je dalo mišljenje da je u prostorni plan potrebno uvrstiti kopnenu varijantu Jadransko-jonskog auto-puta, a da je prioritet sada primorska varijanta brze saobraćajnice jer ima veći stepen pripremljenosti projekta.

Na spisku se nalazi i obnova preostalih deonica železničke pruge od Bara do granice sa Srbijom za šta je potrebno 246,5 miliona evra, kao i modernizacija železničke pruge Podgorica – Tuzi do granice s Albanijom u vrednosti od 84,4 miliona evra.

Predviđeno je i produbljivanje dna u vodenom području Luke Bar i unapređenje lučke infrastrukture u vrednosti od 30,5 miliona evra, kao i modernizacija Aerodroma Podgorica (94,8 miliona evra) i Aerodroma Tivat (72,1 milion evra).

Na listi je i brza saobraćajnica Podgorica – Nikšić – Sarajevo, za koju će biti potrebno 275 miliona evra, a nalazi se u predlogu delimičnog finansiranja iz evropskih fondova. Predviđena je i izgradnja železničke pruge Nikšić – Trebinje, vredne 180 miliona evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...