Norveški premijer oprezan u vezi prelaska na zelenu energiju

Prekid eksploatacije gasa i nafte sprečio bi industrijsku tranziciju

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

26.10.2021 14:21 Autor: Vladimir Jokanović 0

Prekid eksploatacije gasa i nafte sprečio bi industrijsku tranziciju Prekid eksploatacije gasa i nafte sprečio bi industrijsku tranziciju
Novi norveški premijer Jonas Gar Store (Jonas Gahr Store) izjavio je da bi eventualno gašenje naftne i gasne industrije njegove zemlje ujedno sprečilo njenu... Prekid eksploatacije gasa i nafte sprečio bi industrijsku tranziciju

Novi norveški premijer Jonas Gar Store (Jonas Gahr Store) izjavio je da bi eventualno gašenje naftne i gasne industrije njegove zemlje ujedno sprečilo njenu industrijsku tranziciju na zelenu energiju i ispunjavanje klimatskih ciljeva.

Store je u intervjuu za Financial Times rekao da će uskoro otputovati u Brisel gde će razgovarati o tome kako bi Norveška mogla da pomogne u energetskoj tranziciji Evropske unije. On je kritikovao predlog Evropske komisije da se zabrane sve naftne i gasne aktivnosti na Arktiku, što bi oštetilo Norvešku više nego druge, zbog aktivnosti u Barencovom moru.

„Rezolucije koje dolaze iz kontinentalne Evrope u kojima se navodi da sve severno od Polarnog kruga treba proizvoljno zaustaviti, to ne funkcioniše tako. Norveška je primorska zemlja od severa do juga, mi imamo svoja prava i obaveze da brinemo o našoj ekonomskoj zoni i aktivnostima“ u njoj, rekao je Store.

On je istakao da će za njegovu vladu biti prioritet da istražuje nalazišta nafte i gasa u „zrelijim oblastima u blizini postojeće infrastrukture“. To bi značilo da će fokus biti na Severnom i Norveškom moru, a manje na Barencovom moru, koje je slabije istraženo. Velike norveške naftne kompanije, uključujući državni Ekvinor, smanjile su ambicije za istraživanja u Barencovom moru, zbog ranijih slabih rezultata.

Ukupan vladin neto novčani prihod od naftne industrije procenjuje se na oko 184 milijarde norveških kruna (22 milijarde dolara) u 2021. godini i oko 277 milijardi norveških kruna (33,2 milijarde dolara) u 2022. godini. Procena za 2021. je za oko 30 milijardi norveških kruna veća u poređenju sa revidiranim nacionalnim budžetom za 2021. Ovo je između ostalog posledica viših procena cena nafte i gasa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...