Libijska Nacionalna naftna korporacija proglasila "višu silu"

Prekidi u snabdevanju podigli cene nafte iznad 112 dolara

BiznisSvetVesti

2.7.2022 09:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Prekidi u snabdevanju podigli cene nafte iznad 112 dolara Prekidi u snabdevanju podigli cene nafte iznad 112 dolara
Cene nafte porasle su iznad 112 dolara, budući da su prekidi u snabdevanju iz Libije i očekivani štrajk naftnih radnika u Norveškoj prevagnuli nad... Prekidi u snabdevanju podigli cene nafte iznad 112 dolara

Cene nafte porasle su iznad 112 dolara, budući da su prekidi u snabdevanju iz Libije i očekivani štrajk naftnih radnika u Norveškoj prevagnuli nad strahovanjima da bi usporavanje ekonomije moglo smanjiti potražnju.

Na londonskom tržištu cena barela je bila viša 3,03 dolara i iznosila je 112,06 dolara. Na američkom tržištu barelom se u petak trgovalo po 2,84 dolara višoj ceni, od 108,6 dolara, prenosi Mina.

Raspoloženje na tržištima obeležila su strahovanja da će centralne banke u nastojanju da višim kamatnim stopama obuzdaju inflaciju zakočiti ekonomski rast, a time i potražnju za naftom.

Barijera cenama bilo je i zatvaranje pozicija trgovaca u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pred praznični vikend.

Danas se pažnja preusmerila na poremećaje u snabdevanju iz Libije i najavu štrajka naftnih radnika u Norveškoj.

Libijska Nacionalna naftna korporacija (NOC) proglasila je u četvrtak višu silu u lukama Es Sider i Ras Lanuf i u naftnom polju El Feel. Viša sila već je na snazi u lukama Brega i Zueitina.

Viša sila odnosi se na događaj koji se nije mogao predvideti u trenutku sklapanja ugovora i na koji ugovorne strane objektivno ne mogu uticati, poput rata, protesta i elementarnih nepogoda.

„Proizvodnja je naglo pala pa se sada izvozi između 365.000 i 409.000 barela nafte dnevno, u poređenju sa 865.000 barela dnevno kada proizvodi u normalnim okolnostima”, objavila je libijska firma.

Nafta
Foto: Youtube screenshot

U Norveškoj je sindikat Lederne u četvrtak najavio da 74 radnika na Equinorovim platformama Gudrun, Oseberg South i Oseberg East 5. jula kreću u štrajk. To će verovatno zaustaviti oko četiri odsto norveške proizvodnje nafte.

Proizvodnja u Ekvadoru mogla bi se pak stabilizovati budući da su vlada i čelnici domorodačkih grupa u četvrtak postigli dogovor o okončanju protesta koji su doveli do zatvaranja više od polovine proizvodnje nafte.

U takvim su okolnostima Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) njeni saveznici, uključujući Rusiju, potvrdili plan prema kojem bi u julu i avgustu mogli da povećaju snabdevanje za 648.000 barela dnevno, za 200.000 barela više nego u junu.

Povećanje je skromno, a pojedine članice kartela imaju problema s realizacijom kvota zbog slabih ulaganja i kašnjenja radova na održavanju infrastrukture zbog pandemije.

Istraživanje Reutersa pokazalo je da je OPEC u junu proizveo 28,52 miliona barela dnevno, za 100.000 barela manje nego u maju, prema revidiranim podacima.

OPEC je odvojeno objavio da je cena barela korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 115,61 dolara, što znači da je bila niža 2,03 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

  • MAJA

    2.7.2022 #1 Author

    I cena se menja u zavisnosti od situacije

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    3.7.2022 #2 Author

    Ovo je samo vrh ledenog brega

    Odgovori

  • Lelica

    3.7.2022 #5 Author

    Ovo je jedna velika katastrofa.

    Odgovori

    • MAJA

      3.7.2022 #6 Author

      Bas da je katastrofa i nije ali nije ni dobro

      Odgovori

  • JANA

    3.7.2022 #7 Author

    S prilikama i ne prilkiama u svetu sasvin je nornalno da je orekid i da su cene vece

    Odgovori

  • Milisavka

    3.7.2022 #8 Author

    Šta će još da se desi?

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.7.2022 #9 Author

    Ceo svet zavisi od par zemalja,tako da ce turbulencije u ceni tek biti…

    Odgovori

  • Milovan94

    3.7.2022 #10 Author

    Tek će cena nafte da raste. Ovo je samo početak

    Odgovori

  • MADMAX

    3.7.2022 #12 Author

    Igrali se konji vrani . . .

    Odgovori

  • LUKA

    3.7.2022 #13 Author

    I’ma li kraja??

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...