Država koristi devizne rezerve da isplati uvoz hrane, lekova i goriva

Šri Lanka u junu beleži hiperinflaciju

SvetVesti

1.7.2022 17:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 19

Šri Lanka u junu beleži hiperinflaciju Šri Lanka u junu beleži hiperinflaciju
Potrošačke cene na teritoriji Šri Lanke se kreću ka hiperinflaciji jer ostrvo potresa kriza u vezi sa kriptovalutama koju su podstakli protesti i nestašica... Šri Lanka u junu beleži hiperinflaciju

Potrošačke cene na teritoriji Šri Lanke se kreću ka hiperinflaciji jer ostrvo potresa kriza u vezi sa kriptovalutama koju su podstakli protesti i nestašica goriva.

Glavna inflacija potrošačkih cena (CPI) dostigla je 54,6 odsto u junu, u poređenju sa istim periodom prošle godine, a u odnosu na maj beleži rast od 39,1 odsto. Ekonomisti koje je anketirao Bloomberg očekivali su povećanje od 43,7 odsto.

Ovaj iznenadni rast podstaknut je povećanjem cena hrane, koje su za mesec dana porasle za 80,1 odsto. Šri Lanka se bori sa ekonomskom krizom tako što koristi devizne rezerve kako bi isplatila uvoz osnovnih namirnica, kao što su hrana, lekovi i gorivo, piše Financial Times.

Država je ove nedelje uvela zabranu korišćenja goriva za privatna vozila do 10. jula kako bi ublažila nestašicu. 

Masovni protesti doveli su do toga da se predsednik ove zemlje Gotabaja Radžapaksa nalazi pod pritiskom da napusti svoju poziciju, a Šri Lanka je postala prva zemlja iz azijsko-pacifičkog regiona u poslednje dve decenije koja nije uspela da isplati dve državne obveznice u vrednosti od 1,25 milijardi dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...