Povećanje cena namirnica ostavlja ozbiljne posledice u siromašnim zemljama

Uvoz hrane će u 2022. godini dostići vrednost od 1,81 bilion dolara

AgrobiznisBiznisSvetVesti

9.6.2022 18:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Uvoz hrane će u 2022. godini dostići vrednost od 1,81 bilion dolara Uvoz hrane će u 2022. godini dostići vrednost od 1,81 bilion dolara
Uvoz hrane na globalnom nivou zabeležiće novi rekord u 2022. godini, ali rast cena ukazuje na to da kupci neće dobijati više za isti... Uvoz hrane će u 2022. godini dostići vrednost od 1,81 bilion dolara

Uvoz hrane na globalnom nivou zabeležiće novi rekord u 2022. godini, ali rast cena ukazuje na to da kupci neće dobijati više za isti novac.

Očekuje se da će uvoz hrane ove godine dostići vrednost od 1,81 bilion dolara, čime je prevaziđena prošlogodišnja vrednost od 51 milijardu dolara, navodi Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) izveštaju koji je objavljen ove nedelje. Gotovo čitav taj rast može se pripisati visokoj inflaciji koja utiče i na životne troškove u razvijenijim zemljama i produbljuje problem gladi u siromašnijim nacijama, piše Bloomberg.

FAO indeks cena hrane takođe je dostigao rekord ranije ove godine, jer je rusko-ukrajinski sukob prekinuo isporuke iz jednog od najvećih izvoznika biljnih ulja i žitarica.

Visoke cene energenata i đubriva takođe utiču na rast troškova za uzgoj stoke i proizvodnju žitarica. Ovo podstiče zabrinutost da će se na svetskom nivou povećati broj gladnih, a izveštaj FAO pokazuje da povećanje troškova za hranu ostavlja negativne posledice u regionima koji se bore sa ovim problemom.

Izveštaj pokazuje i sve veći raskol između bogatih i siromašnih nacija kada je hrana u pitanju. Bogate zemlje još uvek uvoze raznovrsnu hranu, dok se očekuje da će ekonomije u razvoju naglo smanjiti uvoz visokokvalitetnih proizvoda poput mesa, uljarica i pića, kako bi uvozile više osnovnih namirnica.

Na povećanje dela globalnog uvoznog računa od skoro tri odsto uticali su rastući troškovi, a ne to što svet kupuje više hrane, saopštio je FAO. Ukupna vrednost kupovine hrane u najmanje razvijenim zemljama ove godine će pasti za 2,4 milijarde dolara, pokazao je izveštaj.

  • SNEZANA

    10.6.2022 #1 Author

    Pa da negde se hrana baca i ima je u izobilju,a negde ljudi gladuju

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    10.6.2022 #2 Author

    Znaci povećanje vrednosti uvoza hrane nema veze sa povećanim količinama nego sa višim cenama.

    Odgovori

  • MARKO7

    10.6.2022 #3 Author

    Pa to znači da će i cene poskupeti…

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    10.6.2022 #4 Author

    Rast je zbog visoke inflacije

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.6.2022 #5 Author

    Naravno,sve je ovo zbog inflacije…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...