BDP Kine u 2023. porastao 5,2 odsto

Kina planira rast od oko pet odsto i zaduživanje od bilion juana preko specijalnih obveznica

Svet

5.3.2024 09:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kina planira rast od oko pet odsto i zaduživanje od bilion juana preko specijalnih obveznica Kina planira rast od oko pet odsto i zaduživanje od bilion juana preko specijalnih obveznica
Kina je za ovo godinu postavila cilj da rast BDP bude „oko pet odsto“ i najavila izdavanje specijalnih obveznica sa „ultra dugim“ rokom dospeća,... Kina planira rast od oko pet odsto i zaduživanje od bilion juana preko specijalnih obveznica

Kina je za ovo godinu postavila cilj da rast BDP bude „oko pet odsto“ i najavila izdavanje specijalnih obveznica sa „ultra dugim“ rokom dospeća, navodi se u najnovijem izveštaju o radu vlade u Pekingu, objavio je CNBC.

Premijer Li Ćang, koji je podneo izveštaj u obraćanju Nacionalnom narodnom kongresu, obećao je i da će Kina ukloniti ograničenja za strane investicije u proizvodnju.

Kina planira da udeo deficita budžeta u BDP-u bude tri odsto za ovu godinu, što je manje od prošlogodišnjih 3,8 odsto.

U izveštaju o radu Vlade se takođe navodi da će Peking ove godine izdati jedan bilion juana (138,9 milijardi dolara) u „ultra-dugim“ specijalnim trezorskim obveznicama za finansiranje velikih projekata usklađenih sa nacionalnim strategijama, dok će biti izdato i 3,9 biliona juana namenskih obveznica za lokalne samouprave, što je 100 milijardi juana više nego prošle godine, skreće pažnju CNBC.

„Trebalo bi na odgovarajući način pojačati intenzitet naše proaktivne fiskalne politike i poboljšati njen kvalitet i efektivnost“, navodi se u izveštaju o radu kabineta premijera Ćanga.

Prošle godine kineska ekonomija je porasla za 5,2 odsto, što je odgovaralo zvanično postavljenom cilju od oko pet odsto, podseća CNBC uz napomenu da su ciljevi rasta, kretanja inflacije i zaposleni isti u 2024. kao što su bili 2023. godine.

Oporavak od pandemije bio je sporiji nego što su mnogi očekivali, dok je rast takođe bio suočen sa zastojima zbog pada nekretnina i izvoza.

Ove godine Kina planira da cilja stopu nezaposlenosti u gradovima od oko 5,5 odsto, otvaranje 12 miliona novih radnih mesta u gradovima i povećanje indeksa potrošačkih cena od oko tri odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...